Vandreruternes Michelin-stjerne til Mols Bjerge

13-08-2020

Mols Bjerge-stien er blevet certificeret som Leading Quality Trail af den europæiske paraplyorganisation European Ramblers Association. Dermed føjer Mols Bjerge-stien sig til Gendarmstien i Sønderjylland.

Den kuperede Mols Bjerge-sti, der slynger sig gennem Danmarks mest unikke istidslandskab, har opnået den bedst tænkelige certificering, som en vandresti kan få – en slags vandreruternes Michelin-stjerne.

Mols Bjerge-stien er nemlig blevet certificeret som Leading Quality Trail af den europæiske paraplyorganisation European Ramblers Association.

 

Stien går gennem en varieret natur - lige fra det kystnære til det kuperede terræn midt i Mols Bjerge.

 

Som at få Michelinstjerne

Da kun de allerbedste stier kommer gennem nåleøjet, når repræsentanter fra tyske European Ramblers Association kommer på besøg for at efterprøve kvaliteten af en vandresti med henblik på certificering.

Derfor var det som at få en Michelin-stjerne, da der kom besked fra Tyskland om, at Mols Bjerge-stien havde bestået testen og nu er certificeret som Leading Quality Trail – Best of Europe.

Dermed føjer Mols Bjerge-stien sig til Gendarmstien i Sønderjylland, der nu er de to eneste internationalt certificerede stier i Danmark.

 

Mols Bjerge-stien går også gennem områder der plejes af græssende dyr.

 

Bæredygtig vandring

Ifølge Dansk Vandrelaug ligger Nationalpark Mols Bjerge i dag helt i top som vandredestination med ikke alene én Leading Quality Trail på 60 km, men også med fem kortere kvalitetsvandrestier certificeret af netop Dansk Vandrelaug.

Der er et stigende antal danskere, der gerne vil ud i naturen, men vandrestier tiltrækker også udenlandske gæster.

Liane Jordan, European Ramblers Association mener, der er et stort potentiale inden for bæredygtig turisme i netop vandring. De tyske vandreorganisationer repræsenterer i dag 600.000 medlemmer, men i virkeligheden er potentialet langt større i forhold til det tyske marked, mener hun.

- For 15 år siden søgte de tyske vandrere de traditionelle europæiske vandredestinationer med høje bjerge, men det har ændret sig. I dag er der et meget stort antal mennesker, der søger moderat vandring, siger hun.

FAKTA OM MOLS BJERGE-STIEN

Mols Bjerge-stien blev til efter en vision om en sti, der kunne binde hele Nationalpark Mols Bjerges unikke istidslandskab sammen.

Fra begyndelsen blev det besluttet, at stien skulle leve op til de forventninger, rutinerede vandrere har. Derfor blev den anlagt efter de krævende og ret detaljerede internationale kriterier, som European Ramblers Association har.

Istidslandskabet viser sig fra sin flotteste side hele vejen og giver stien sit karakteristika.

Med inddelingen af stien i tre dagsetaper har Danmark fået sin første rigtige bjergetape, idet 20 km af Mols Bjerge-stien går i en cirkelformet rute gennem selve Mols Bjerge.

Ruten er på appen Nationalpark Mols Bjerge, der kan downloades gratis fra Google Play og AppStore

Stien er etableret af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med Naturstyrelsen Kronjylland, Syddjurs kommune og en række private lodsejere med støtte fra Friluftsrådet

Nationalparkens frivillige har lagt et stort arbejde i at lave stien. De har samlet sat 420 træstolper med skilte, hver af dem har gået 600 km, og de har drukket 24 liter kaffe under arbejdet med opsætning af stolper.