01-08-2020

Trænger Du til en tur ud i det blå? Naturstyrelsens lokale enhed på Fyn lancerer hen over sommeren en månedlig skovtursanbefaling. I august kan et ganske særligt naturfænomen opleves ved Dovns Klint.

Mange fugle trækker over Dovns Klint og herfra er der en fantastisk udsigt til de trækkende fugle. Foto: Naturstyrelsen (c)

Langelands sydligste spids er det ideele sted at spotte fugle på træk. Her trækker mange forskellige fugle forbi og ofte i imponerende antal. Nogle er betagende på grund af deres udseende, andre for deres størrelse og nogle fordi de er sjældne. De har været på sommerophold på vore nordlige breddegrader for at finde føde og yngle, og nu trækker de retur til deres vinterkvarter. I øjeblikket kan Du opleve grupper af Spurvehøge, Viber, Fiskeørne og Hvepsevåger på træk.

Hvepsevågen

Trækkende fugle vil gerne undgå at flyve lange strækninger over åbent hav, og Langeland danner en god forbindelse til Sydeuropa og Afrika. Det bedste tidspunkt at observerer efterårstrækket afhænger af vejret. Dage med østenvind skaber gode vindforhold for fuglene og ofte også klart vejr, der er ideelt at iagttage fuglene i. En interessant fugl at opleve i august er Hvepsevågen. Du kan iagttage, hvordan store grupper af Hvepsevåger stiger til vejrs på opvindene for derefter at begynde deres langtrukne glideflugt sydpå.  

Menuen står på hvepse

I den korte periode Hvepsevågen er her, har den travlt med at yngle og fouragere. Hvepsevågens graver med sine stærke fødder ned til jordboende hvepse og bier, og deres larver, som den lever af. Det kan den kun fordi den er pansret mod insekternes stik. Den har beskyttende hornplader på fødder og tæer, og dens hovedet er beskyttet af skælagtige fjer og spalteformede næsebor, som insekterne ikke kan trænge igennem. Men Hvepsevågen kan godt blive stukket i halsen, så her den nødt til at handle aktivt for at undgå stik. Så når den fanger voksne insekter, da napper den brodden af insekterne inden den æder dem.

 

Her ses Hvepsevågen i et af sine lange glid hen over himlen. Foto: Colourbox (c)

Vi anbefaler at du tjekker vejrudsigten og griber kikkerten - pakker madkurven og kommer til Dovns Klint for at få en særpræget og gratis oplevelse. Hvis det er første gang Du skal kigge på fugle, så fortvivl ikke – der er sikkert indviede fuglefolk i området, der kan fortælle hvilke fugle de ser på i dag. Du kan planlægge din tur efter humør, for der er flere muligheder både for parkering og gåture. Der er madpakkehus, shelter, bordbænkesæt og Fugleværns Fondens fugletårn i området. Så det er bare med at slå sig ned, nyde et hvil eller madpakken, og forhåbentlig nyde synet af forskellige fugle. Der er toilet på Dovns Klint. 

Kort over Dovns Klint, hvor de forskellige vandreruter er markeret.

Karina Bak Olesen

Biologistuderende
Naturstyrelsen, Fyn

Naturstyrelsen, Fyn