Lune vintertemperaturer giver naturen forårsfornemmelser

23-01-2020

Du kan selv gå på jagt efter de første grønne urter og blomster i skovene lige nu.

Hestehovens store knopper titter op
Hestehovens store knopper titter op.

Hvis man går en tur i skoven lige nu, kan man godt få den tanke, at man har taget fejl af månederne. For ud over at vejret er lunt, så er der masser af forårstegn overalt derude.

- Det har indtil nu været en meget lun og våd vinter, og det har fået masser af små grønne spirer til at pible op af jorden, tidligere end de plejer. Planterne kigger ikke i kalenderen, de bliver styret af varmen i jorden omkring dem, siger Trine Sørensen, naturvejleder i Naturstyrelsen.

Du kan således allerede nu opleve lysegrønne blade på vild kaprifolie, og se hestehovens store knopper ligge langs skovvejene og ligne små lysegrønne bordtennisbolde.

Du vil også kunne nyde synet af blomster, for piletræerne er begyndt at springe ud. Piletræernes blomster hedder gæslinger og er nogle af de første blomster, der viser sig i det tidlige forår. Hasselraklerne er allerede store og lysegrønne, og nogle af dem har allerede åbnet sig og smidt deres pollen.

- Ser man nærmere på de små vækster i skovbunden, vil man opdage at der i blandt dem, allerede er kommet nogle af de eftertragtede spiselige grønne planter. Fx ramsløg og løgkarse, som begge smager dejligt af…. Ja, løg. De er velegnede til bl.a. pesto. Der er også nye små mælkebøtteskud som kan bruges i salater, sammen med tusindfryd og skovsyrer, siger Trine Sørensen.

Skulle frosten og en koldere vinter melde sig, vil mange af de nye blade på fx kaprifolierne blive frostskadet og brune. Men det kan de heldigvis godt tåle. De har flere knopper at tage af, for der ligger altid nogen i reserve.
Flere dyr begynder også deres parringstid tidligt på året. Det gælder blandt andre natuglen, der sidder og synger sit ”uhuuuuu” i håb om at tiltrække en mage. Også flagspætten slår på tromme og gør klar til kampen om hunnernes gunst.

Husk, der er adgang til statens skove og naturområder 24-7 hele året.

Trine Sørensen

Naturskolevejleder
Naturskolen Skovlyst