Sommer i Vores Natur

02-07-2020

Har du set Vilde Vidunderlige Danmark? I Nationalpark Kongernes Nordsjælland finder du mange af de fantastiske dyr fra naturserien – sammen med store søer, dybe skove og smukke landskaber. Nationalparken er en af de 16 udvalgte naturperler, som inviterer til sjove sommeraktiviteter i forbindelse med den landsdækkende kampagne Sommer i Vores Natur.

Kom og vær med, når Nationalpark Kongernes Nordsjælland og Naturstyrelsen Nordsjælland inviterer dig til på egen hånd  at opleve vores natur med masser af liv.

Her i nationalparken har vi noget af Danmarks smukkeste natur. Vi håber sammen med lokale natur- og friluftsorganisationer at kunne åbne dine øjne for naturen og dens mangfoldighed, siger Carl Bruun, bestyrelsesformand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Nye oplevelser hver uge

Hver uge gennem sommerferien sætter vi fokus på et nyt tema, hvor du kan få mulighed for at opleve naturens mangfoldighed i nationalparken: Sov under åben himmel, gå på opdagelse blandt skovens træer, kig efter fugle ved søen, led efter småkryb og insekter på hede, overdrev og i skov og find ud af, hvad der gemmer sig i vandhullet. Alt sammen i noget af Danmarks fineste natur.

Naturen i statsskovene er åben døgnet rundt, og der er masser af muligheder for at gå ture, cykle og overnatte derude. Vi opfordrer alle til at komme ud og få naturen helt ind under huden, fortæller Jens Bjerregaard Christensen, skovrider i Naturstyrelsen Nordsjælland.

På nationalparkens og Naturstyrelsens Nordsjællands hjemmesider finder du inspiration til, hvor du hen over sommeren kan komme tæt på naturen, og hvad du kan se. Du finder også konkrete udflugtsmål og forslag til aktiviteter for hele familien. I løbet af sommeren vil der også være dage, hvor naturkyndige folk kan hjælpe dig med at opleve naturen endnu tættere på. Du kan f.eks. den 30. juni få hjælp til at kigge på fugle ved Solbjerg Engsø, den 16. juli hjælp til at fange dyr i vandhuller i Gribskov og den 21. juli hjælp til at lære mere om skovens træer. Du finder også disse og flere store naturoplevelser i kalenderen på voresnatur.dk
https://naturstyrelsen.dk/lokale-enheder/nordsjaelland

Om Sommer i Vores Natur

Sommer i Vores Natur er en del af Vores Natur, hvor Friluftsrådet, DR, Naturstyrelsen og De naturhistoriske museer er gået sammen om at vise den danske natur og give befolkningen oplevelser i naturen. Sommer i Vores Natur er støttet af Nordea-fonden, AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.

Det sker under Sommer i Vores Natur

I dag kan du komme på Fugletur i Hellebæk Kohave.

Fugle ved Pernille Sø i Hellebæk Kohave d. 2. juli. mellem kl. 10 og 13
Søerne giver plads til mange fugle. Ved Pernille Sø kan du se mange almindelige fugle og måske spotte en musvåge over skoven. Sommer i Vores Natur stiller op mellem kl. 10 og 13 for at vise dig fuglelivet i søen.
Pga. Corona-situationen må vi ikke låne udstyr ud, så tag selv en kikkert med.
Mødested: Pernille Sø i Hellebæk Kohave. Find Vores Natur-flagene ved søen.

 

Insekter og andre smådyr i det åbne land d. 7. juli mellem kl. 10 og 13
Heder og overdrev myldrer med insekter og smådyr, der er tilpasset livet i det åbne land. Der er sommerfugle, edderkopper, biller og meget andet. Mange af dem er knyttet til bestemte planter, som kun gror på de lysåbne naturarealer. Kom og find dem! Sommer i Vores Natur stiller op mellem kl. 10 og 13 for at vise dig, hvor meget liv, heden og den åbne skov på Melby Overdrev rummer. 

Pga. Corona-situationen må vi ikke låne udstyr ud, så tag selv et net, et glas og evt. en insektsuger med (se, hvordan du laver en insektsuger på nationalparkens og Naturstyrelsen Nordsjællands hjemmesider. Har du ikke selv grej med, så kan du se på de terrarier med insekter, vi har sat op.
Mødested: Melby Overdrev. Følg Vores Natur-flagene fra P-plads på Nyvej tæt på Fakta.

Insekter og andre smådyr i skoven d. 9. juli mellem kl. 10 og 13
Skoven giver mange gemmesteder for insekter og andre smådyr. De gemmer sig i planterne, trækronerne, i barken og på jorden, ofte under grene og blade. Biller, bladlus, tusindben, snegle og meget andet venter på at blive fundet!

Pga. Corona-situationen må vi ikke låne udstyr ud, så tag selv et net, et glas og evt. en insektsuger med (se, hvordan du laver en insektsuger på nationalparkens og Naturstyrelsen Nordsjællands hjemmesider. Har du ikke selv grej med, så kan du se på de terrarier med insekter, vi har sat op.
Mødested: Skovbrynet i Teglstrup Hegn syd for p-pladsen i Hellebæk Kohave. Følg Vores Natur-flagene fra P-pladsen i Hellebæk Kohave

 

Liv i vandhullet - Bølleljungen i Tisvilde Hegn  d. 14. juli mellem kl. 10 og 13
Vandhullet og de mindre søer er perfekte at kigge på det liv der udspiller sig, når der er vand til stede. Mange af vandhullerne har ingen fisk og det betyder at der er plads til salamandre, frøer og et væld af insekter, snegle, igler og andre smådyr.  Mange lever ikke hele livet i vandet, så der er også eget liv omkring vandhullet. Sommer i Vores Natur stiller op mellem kl. 10 og 13 for at vise dig, hvor meget liv vandhullet rummer.
Pga. Corona-situationen, må vi ikke låne udstyr ud, så tag selv et net og et glas med. Har du ikke det, så kan du se på de akvarier, vi har sat op.
Mødested: Ca. 400 m øst for P-plads ved Stængehus

 

Liv i vandhullet - Karpedammene i Gribskov d. 16 juli mellem kl. 10 og 13
Vandhullet og de mindre søer er perfekte at kigge på det liv der udspiller sig, når der er vand til stede. Mange af vandhullerne har ingen fisk og det betyder at der er plads til salamandre, frøer og et væld af insekter, snegle, igler og andre smådyr.  Mange lever ikke hele livet i vandet, så der er også eget liv omkring vandhullet. Sommer i Vores Natur stiller op mellem kl. 10 og 13 for at vise dig, hvor meget liv vandhullet rummer.

Pga. Corona-situationen, må vi ikke låne udstyr ud, så tag selv et net og et glas med. Har du ikke det, så kan du se på de akvarier vi har sat op.
Mødested: ca. 500 m langs Esrum Sø nord for Nødebo

 

Skovens træer – Eghjorten d. 21. juli mellem kl. 10 og 13
Træerne har stor betydning for det liv, der udspiller sig i skoven og på Eghjorten er der mange forskellige træer, fordi der en gang har været en forsknings planteskole på stedet. I dag vil to naturvejledere fra Naturstyrelsen sætte gang i forskellige aktiviteter, spil og lege, som handler om skovens træer. Lyder det kedeligt? Det er det bestemt ikke. Prøv at komme mellem kl. 10 og 13.
Mødested: Jespervej 309, 3480 Fredensborg

 

Skovens træer – mere vild skov d. 23. juli kl. 10
I fremtiden får vi mere vild natur i skoven og fremtiden er ikke langt væk. I Gribskov er der udpeget store områder af urørt skov og lige før sommerferien blev det besluttet at lægge en Natur nationalpark i midten af skoven. Skovens træer har stor betydning for biodiversiteten. Jo flere arter jo mere variation og jo længere de lever og har levet i Danmark jo flere arter er der tilknyttet til træerne. Kom med ud på en tur der viser hvor store forandringer der allerede er sket i Gribskov mod en biodivers skov.
Mødested: P-plads ved tæt på Duemose trinbræt. Ny Mårumvej ved nr. 277.

 

Kulturen i naturen - Gurre Slotsruin d. 4. august
Gurre Slot er kendt som sagnkongen Valdemar Atterdags jagtslot, men den smukke gamle ruin gemmer på mange andre historier og så ligger det i noget rigtig spændende natur med enge, skov og sø. Her mødes naturen og kulturen for alvor. Kunne du og din familie tænke jer at blive klogere på Gurre så tag med den 4. august
Carsten, som er Naturstyrelsen fortidsmindeplejer og Gurrekender vil fortælle om stedet helt fra de første sten bliver lagt og til Gurres endeligt som bolig for konger og adelige.   Naturvejleder Martin har lavet et spændende løb for børn så også de kan lære mere om Gurre Slot og naturen omkring.
Mødested: Arrangementet foregår på Gurre Slot tirsdag den 4. august. Kom mellem klokken 10-13.

 

Kulturen i naturen - Dronningholm d. 6. august
Midt i naturen på det naturskønne Arrenæs ligger den spændene ruin Dronningholm.
Det siges at Valdemar Sejr i begyndelsen af 1200-tallet skulle have opført en borg til sin dronning her og givet hende den i morgengave. Borgen har gennem gået en spændende tid med skiftende ejere.
Med Danmarks største sø, Arresø som nabo har naturen alle dage spillet en vigtig rolle for stedet, de genudsatte bævere har de seneste år sat sit vandrige præg på naturen ved Dronningholm.
Vil du med på tur sammen med Naturstyrelsens fortidsminde-mand og naturvejleder og høre mere om historien og naturen så kom med den 6. august klokken 10. Vi mødes på ruinen.
Mødested: Dronningholm.  Parker i grusgraven tæt på Auderødvej 30

 

Sommer i Vores Natur-plakat