Trækstien trækker mange besøgende
10-07-2020Trækstien langs Gudenåen mellem Silkeborg og Kongensbro kan fejre 1 års fødselsdag med høje besøgstal. Har du mod på en vandretur i nærheden med god plads, er der flere muligheder i statens naturområder.

Mange har fået øjnene op for nyrenoverede sti langs Gudenåen mellem Silkeborg og Kongensbro, der åbnede sidste sommer. Trækstien blev historisk brugt til at fragte korn, tømmer, mursten og papir fra Silkeborgs papirfabrikker op ad Gudenåen. Sidste år fik den offentlige del af stien et løft, så man kan gå de 21 km uden at få våde fødder.
En tæller på stedet har registreret op til 60 procent flere besøgende sammenlignet med sidste år, og forventningen er, at flere end 40.000 besøger Trækstien i løbet af 2020.
- Den nyåbnede del af Trækstien er ikke overraskende meget populær. Det er det eneste sted i Danmark, hvor det er muligt at lave den slags sti helt ned til åen, og det kan vi takke historien for. Det er en helt fantastisk mulighed for alle at komme ud og opleve naturen omkring Gudenåen, uanset om man sidder i kørestol, cykler, sejler eller vandrer, siger Søren Hald, skovrider i Naturstyrelsen.
Stien fik en barsk begyndelse i det tidlige og meget våde forår. Vandstanden var i den periode højere end den nogensinde har været målt de seneste 34 år. Det holdt den nye sti bemærkelsesvist godt til. De få skader som der opstod, er nu repareret, så den er klar til at tage mod de mange sommergæster.
Landskabet langs Gudenå er smukt og varieret med en rig flora og fauna. Her kan du være heldig at se isfuglen eller rørhøgen, den smukke pragtvandnymfe eller den grønne kølleguldsmed. Stiens unikke kulturhistorie får du fortalt på informationstavler langs ruten.
På meget våde strækninger er stien løftet på pæle, der udgør en boardwalk på halvanden kilometer. Langs ruten fra Silkeborg til Kongesbro er der desuden anlagt små opholdsarealer med borde og bænke samt platforme, hvor kano- og kajakfolket kan lægge til.
Fakta: Trækstien
Hele Trækstien er godt 70 km lang og går langs Gudenåen fra Randers til Silkeborg. Fra Silkeborg til Kongensbro er den ejet af Naturstyrelsen. Her må man gerne cykle på stien. Fra Kongensbro til Randers er Trækstien udlagt i en fredning som en trampesti. Her er cykling ikke tilladt.
Hent folder om trækstien her
Andre smukke vandreture i Midt og Østjylland med god plads
Såfremt du allerede kender Trækstien eller blot vil opleve andre spændende steder som måske ikke er de meste kendte og som derfor byder på mulighed for store uforstyrrede naturoplevelser, anbefaler vi bl.a. følgende:
• Grathe Hede og Kompedalen i Kompedal Plantage
Området er kæmpestort og giver de bedste forudsætninger for store og ikke mindst uforstyrrede naturoplevelser – enten fra de opstillede udsigtstårne, fra de store skovveje rundt i skoven eller langs lyngheden Kompedalen.
Læs mere om Kompedal Plantage her

•Bølling Sø
Mulighed for lang gåtur rundt om hele søen eller opdeling i mindre etaper. Især turen på østsiden rummer store naturoplevelser ad de smalle stier igennem helt tæt moseskov eller ude i åbent land med kig over enge og søen. Meget god fuglelokalitet.
Læs mere om Bølling sø her

• Bryrup Langsø og Grenen
Set fra landevejen i Bryrup virker navnet ”Bryrup Langsø” som overdrevet. Søen er jo ikke ret lang! Men prøv at gå langs søen, så finder du ud af, at den faktisk er meget lang. Man kan gå hele vejen rundt om Langsøen, men især på den sydlige side er turen spektakulær. Terrænet er meget varieret, fra tæt skov til krat i søkanten og pludselig åbne lyngklædte bakker med storslåede udsigter. Turen kan forlænges til også at gå rundt om Karlsø.
Læs mere om Bryrup Langsø her

• Bjørnholdt og Borgdal området øst for Silkeborg Nordskov
Imellem Nordskoven og Borgdalsvej ligger dette nye skov og naturområde som Naturstyrelsen har erhvervet og tilplantet i 2018. Afmærkede stier fører igennem det meget kuperede landskab vekslende imellem enge, overdrev, løvskov, gammel nåleskov og ikke mindst udsigter. Stiforbindelse mod sydøst til Sejs og Linå Vesterskov og mod vest til Nordskov og Silkeborg.
Du kan få mere information om det nye område på skiltene ved parkeringspladsen på Borgdalsvej.
