Ringmærkning af havørneunger

03-06-2020

I et fantastisk vejr fik vi lørdag den 30. maj 2020 ringmærket havørneungerne i reden i Naturstyrelsens plantage ved Filsø.

I år har havørneparret to meget friske og livlige unger i reden. Ungerne, der sandsynligvis begge er hanner, trives godt i den stabile rede med udsigt over Filsø. 

Ungerne må hverken være for små eller for store, når de skal ringmærkes, og målet er at mærke dem, når de er ca. 60 dage gamle. Ved mærkningen får hver unge forsigtigt ringe på benene og bliver målt, vejet og vurderet.

Alderen vurderer man blandt andet ved at måle længden af håndsvingfjerene, og kønnet får man et fingerpeg om ved at måle længden på ben og fødder.

Ungerne skal nu have fred og ro til at udvikle sig til ungfugle, som vi, om alt går vel, kan nyde synet af ved Filsø. Der skal de lære at jage effektivt og klare sig selv, inden det bliver efterår og vinter.

I 2019 blev der i alt født 130 havørneunger i Danmark, og ringmærkningen af unger skal give mere viden om, hvordan disse store fugle lever og trives i Danmark. Heldigvis er bestanden i vækst, så det bliver spændende, at se om ynglesæsonen 2020 overgår rekorden fra 2019.

 

Læs mere om havørne på Naturstyrelsens safari-hjemmeside