De store hjorte har unger, hold afstand

26-05-2020

Den 21. maj oplevede en besøgende i Dyrehaven, at han blev angrebet af en kronhind (kronhjort hun) tæt ved Klampenborg port, da han var på sin daglige hundeluftetur. Hundelufteren gik forsigtigt forbi en hind, som i stedet for at fortrænge, som de plejer når de møder mennesker, så angreb den med skarpe  klove. Han fortrak skyndsomst, så heldigvis kom ingen til skade. 

” Det er årligt tilbagevendende at hundeluftere i maj og juni har oplevelser som du beskriver, hvor kronhinder der har nyfødte kalve ”forsvarer” deres afkom imod angreb fra de ”rovdyr”, som deres instinkter fortæller er farlige for afkommet. Og heldigvis er det sjældent at der er direkte fysisk kontakt mellem kronhinder og hunde/hundeluftere,” Fortæller skovfoged Torben Christiansen fra Naturstyrelsen

Kronhinderne føder deres kalve i maj og juni, og de ligger gemt i vegetationen den første ugestid. De afgiver meget lidt fært, og de er dermed svære at finde for rovdyr i naturen. Moderen passer kalven med mælk, og hun holder ofte øje med kalven på afstand mens hun selv søger føde. Først når kalven er 8-10 dage gammel vil den følge moderen tilbage til flokken.

” Så forsvaret mod ”ulven” her i form af hunden ligger dybt i instinkterne, og er måske vakt til live fordi en hund har skambidt en tidligere kalv til hinden, vi har desværre mange løse hunde i Dyrehaven” slutter Torben Christiansen og tilføjer: ”Det er jo egentligt for dårligt, at vi skal gøre hundelufterne opmærksom på, at de skal overholde reglen om, at alle hunde skal være i snor i Dyrehaven, for reglen er jo fornuftig og sikrer både hensyn til dyrelivet og til andre skovgæster ”.

 Naturstyrelsens bedste råd er at man holder god afstand til hjortene, når man går i Dyrehaven, især hvis man har sin hund i snor med. Det kan også anbefales at benytte den nordlige del af  Dyrehaven, hvor der ikke plejer at være sammenstød mellem mennesker og dyr, fordi der er færre hundyr.