Skader på gamle vedbend i Stenderup Skovene ved Kolding
04-05-2020Naturstyrelsen har lokalt oplevet, at vedbend, også kendt som efeu, bliver savet ned i statens skove. Det er uheldigt, da vedbend er et godt vinterskjul eller redested for flere dyrearter. Derudover er vedbend en af Danmarks senest blomstrende arter, hvilket mange insekter nyder godt af.
Et eksempel på oversavet vedbend
Naturstyrelsen Trekantsområdet har oplevet flere hændelser, hvor tykke stammer af vedbend, som vokser i gamle træer i Stenderup Skovene ved Kolding, bliver savet over. Dette er meget beklageligt, da planten er yderst positiv at have på arealerne.
Vedbend - eller efeu, som mange måske kender arten som - er en stedsegrøn slyngplante, som med sine klatrerødder er i stand til at vokse på både lodrette mursten og glatte træer for at optimere sin soleksponering. Under gunstige forhold kan vedbend nå helt op i 30 meters højde og have en stammediameter på 25-30 cm.
Da vedbend er stedstegrøn, fungerer arten som et godt vinterskjul eller redested for flere dyrearter. Derudover er vedbend en af Danmarks senest blomstrende arter. En sen blomstring er ret sjældent, og mange insekter nyder godt af blomsternes pollen og nektar.
Vedbends kraftige løv kan godt ende med at skygge værtstræet ihjel, men det tager meget lang tid, og er ikke noget man ser særlig ofte. Sker det alligevel, er en sådan langsom nedbrydning af et træ rigtig godt for biodiversiteten, da der herved skabes helt unikke levesteder i træet til fordel for arter, der lever på døende træer.
Naturstyrelsen Trekantsområdet finder derfor nedskæringen af vedbend i statens skove meget uheldig, og håber dette vil stoppe med det samme. Måske sker det i forsøg på at beskytte træerne, men det er altså en misforståelse, som vi hermed gerne vil få opklaret.
Har man set eksempler på, at vedbend er skadet ved oversavning eller på anden vis i statens lokale skove, hører vi gerne om det.
Ring eller skriv til os. Tel. 72 54 35 85 eller Obfuscated Email.