Vilde vidunderlige byer

11-05-2020

Natur kan man opleve overalt – vi mennesker er selv en del af naturen. Selv i vore byer er naturen og kan opleves som små lysglimt i en ellers corona-mørk tid – eller som nogen kalder det; de små ”BBC wildlife moments”.

Sidste del af DR’s store satsning om den vilde vidunderlige natur i Danmark handlede om naturen i vore byer. Det vil nok overraske mange, at der lever så mange dyr i byen. Ikke blot de små insekter, gnaverne såsom mus og rotter, og fugle i form af gråspurve og duer er alle sammen i byen, men også de noget større fugle og pattedyr kommer helt ind i vore beboede områder og til de åbne dele af byen.

De dyr der tilpasser sig livet i vore byer er ikke dyr, der har specialiseret sig i en bestemt livsform. Det er dyr, der kan tilpasse sig forskellige situationer, og spiser fra den helt store spiseseddel med mange forskellige retter. Mad i overflod er lige noget for dyrene. De finder det hverken nedværdigende eller uhumskt, at skulle rode i affaldsspande, containere eller i det vi mennesker ellers efterlader os, for at finde en godbid.

Mange parker med store grønne arealer og grupper af buske og træer er også fine levesteder for en del dyr. Disse områder minder i høj grad om den natur de oprindeligt er tilpasset til.

Så det er bare med at have øjnene og ørene åbne for de store små naturoplevelser.

 

Ved Naturstyrelsen Kronjylland har vi arealer tæt ved byerne:

Klostermarken ved Viborg.

Kjællinghøl ved Bjerringbro.

Nordre Fælled ved Randers.

Himmerigsskoven ved Hinnerup.

Hestehave Skov ved Rønde

Du kan finde alle naturstyrelsens arealer på Ud i naturen.dk

 

Fotos er venligst udlånt af Ivar Høst, Peter Staunsbjerg og Peter Brostrøm.