True Skov: Slip fantasien løs i Huleby
13-11-2020Fantasifulde huler skyder op i mellem træerne i True Skov. Huleby er et nyt initiativ under projektet True Skov for alle, som inviterer folk i alle aldre til at slippe deres indre hulebygger løs. I Huleby kan man året rundt få en anderledes og sjov friluftsoplevelse i skoven.

I en lysning midt i True Skov markerer et håndlavet kvashegn, formet som et kæmpe insekthotel, at man er kommet til Huleby. Lysningen er et samlingssted for både insekter og hulebyggere i alle aldre. Fra lysningen kan man skimte forskellige huler og små stier, som fører ind i Huleby. Formålet med Huleby er at åbne børn og unges øjne for skoven som en unik legeplads og inspirere familier, skoler og daginstitutioner til at tage i skoven, hvor hulebygningsaktiviteter både styrker fællesskabet, samarbejdsevnen og giver plads til kreativiteten.
- Vi har døbt dette område i True Skov for Huleby for at opmuntre børn og barnlige sjæle til at bygge huler, skjulesteder og alt muligt andet, og på den måde bruge mange sjove og kreative timer i naturen. De fleste synes, at det er sjovt at lege i en hule og endnu sjovere at bygge huler – så det gælder bare om at slippe sin indre hulebygger løs. Her i skoven finder man alt, hvad man skal bruge af store og små grene, kviste og blade, siger projektleder Anders Busse Nielsen fra Naturstyrelsen.
Huleby er etableret i en egebevoksning med en varieret underskov af blandt andet hassel, avnbøg og lind. Den frodige underskov danner små og 'hemmelige' rum, og muligheder for eventyr, og samtidig er det en robust ramme, hvor udtyndede træer og buske giver rigelige materiale til hulebyggeri.
En by af huler i skoven
Naturstyrelsen og Aarhus Kommune har hyret naturkunstneren Bent Vinkler, til at være med til at skabe de første huler i Hulebyen. Bent Vinkler er en mester i at lave huler, skjul og skulpturer af naturens egne materialer. I True Skov er han i fuld gang med at skabe små fantasifulde rum og hulebyggerier – uden at gøre skade på træerne. Hans arbejde synliggør muligheden for hulebygning, så folk bliver inspireret og bygger løs. Og forbipasserende har allerede spurgt nysgerrigt til arbejdet og tilbudt deres hjælp.
- Det er dejligt, at folk vil være med. Det er jo deres skov. Jeg skal bare være med til at sætte noget i gang, siger Bent Vinkler.
Aarhus Kommune og Naturstyrelsen samarbejder om udviklingen af True Skov, som et attraktivt natur- og friluftområde, og Hulebyen er et godt eksempel på, hvad skoven byder på af oplevelser for store og små.
- Hulebyen er endnu et forundrings- og kontekstbestemt nedslag, som er med til at give en forholdsvis ny skov karakter. Bakket op af en meget aktiv brugerkreds, har fokus gennem udviklingsprocessen været rettet mod en vision om at skabe en skov for alle. Huleby er stedet i skoven, hvor familier, skoler og daginstitutioner kan sætte spor og inspirere hinanden, - og ambitionsniveauet for huler er allerede højt, godt igangsat af pilekunstner Bent, siger projektleder i Aarhus Kommunes Teknik og Miljø, Pernille Thormann Villesen.
Sådan finder du vej
Hvis du kommer til True Skov i bil, kan du køre efter den nordlige p-plads på Espenhøjvej. Du finder Huleby (markeret som en rød firkant på kortet herunder), enten ved at følge grusstien, som fører ind i området, eller ved at gå langs den nyetablerede sti, Bærsporet. Lysningen, som markerer indgangen til Huleby, ligger ca. 200 meter fra den østlige indgang til Bærsporet. Hver onsdag kan du møde Bent Vinkler i Hulebyen fra omkring kl. 10, til det bliver mørkt.

Læs mere om udviklingsplanerne for friluftslivet i True Skov
VÆR MED
Du må også gerne bygge huler i Huleby. Husk blot på følgende:
- Brug kun grene, som ligger på jorden.
- Pas godt på hinandens huler.
- Hvis du bruger skovens træer som del af din hule, skal du undgå at binde/snøre noget rundt om stammen. Hvis du beskadiger barken, kan træet dø.
- Naturstyrelsen lægger en hule ned, hvis den er til skade for de levende træer eller hvis der er brugt tov, brædder, presenning eller andet, der ikke naturligt findes i skoven.
- Hvis du bygger hule i et af de åbne spor, kan det være den lægges ned, næste gang vi kommer og fælder træer. Men bare rolig, det er først om 3-4 år.
- Når vi fælder træer, bliver der mange nye grene, som kan bruges til hulebyggeri.