01-11-2020

Naturstyrelsen Fyns månedlige skovtursanbefaling guider Dig i november ud til et særligt naturfænomen i naturen. Netop nu forbereder naturen sig på overvintring.

De sidste forberedelser inden vinteren sætter ind er i fuld gang i naturen lige nu. Løvfældende træer og buske smider deres sidste blade og frø. De sidste snegle og de fleste insekter dør eller gemmer sig. For hver dag, der går bliver det sværere for flere dyr at finde føde. Derfor samler nogle forråd og andre forbereder sig på at gå i vinterhi eller sove vintersøvn for at overleve. Så kom ud og oplev hvordan naturen forbereder sig på vinteren, og nyd de sidste af efterårets smukke farver.

En god hukommelse kan sikre mad i den kolde vinter

Egernet vimser rundt lige nu og gemmer forråd som nemt kan hentes når den vågner under vintersøvnen. Den graver små depoter af olden og nødder ned i dets territorium. Hvis Du er heldig, ser Du måske også Skovskaden i færd med at samle olden nu. Skovskaden laver store forrådsdepoter til vinteren. Depoterne er ofte spredt over store afstande, men den har en god hukommelse. Og pusler det i skovbunden kan det være Rødmusen, der indsamler frø til sit vinterforråd. Men andre har en anden strategi til at overleve vinteren.

Kan man virkelig sove en hel vinter?

Hasselmusen, Pindsvinet og Flagermusene overlever på denne måde. De er alle på denne tid i fuld gang med de sidste forberedelser inden de går i vinterhi. De har alle brugt sommeren og efteråret til at opbygge tilstrækkeligt fedtlag, de kan tære på mens de er i dvale. Så der bygges varme reder godt skjult på jorden, mens andre udser sig de bedste hule træer eller efterladte spættereder at hænge ud i. Alle tre arter er skumrings- og nataktive, så der er ingen garanti for at Du vil opleve dem på skovturen.

Men skumringstiden bliver jo tidligere og tidligere på denne årstid. Så vores anbefaling er at Du tjekker vejrudsigten, pakker tændstikkerne og snøre de varme støvler, og tager en tur til Sollerup Skov eller Svanninge Bakker. Du må samle kviste og grene i skovbunden, og så er Du klar til at slå Dig ned ved et af bål stederne. Her kan Du nyde stilheden, der sænker sig over naturen på denne årstid og måske kommer Du til at opleve nogen, der forbereder sig til vinteren.