Gruppeshelter ved Lodbjerg Fyr er klar til at blive taget i brug

07-10-2020

Den nye gruppeshelter med plads til 30 overnattende gæster er klar til at blive taget i brug af større grupper – fx spejdere, skoler og børneinstitutioner, som gerne vil ud og opleve naturen på tæt hold

I løbet af sommeren er den primitive lejrplads ved Lodbjerg Fyr forbedret, og den nye gruppeshelter er nu klar til at blive taget i brug. Snart vil også to nye almindelige shelters stå klar i den anden ende af lejrpladsen med egen bålplads.

”Hvis ikke det stormer, så blæser det” lyder det i folkemunde om Thy. Heldigvis ligger shelterpladsen ved Lodbjerg Fyr i læ for vestenvinden, og med adgang til toilet og madpakkehus med brændeovn er faciliteterne gode, og shelterpladsen velbesøgt.

Naturvejleder i Nationalpark Thy Cathrine Lykke Sørensen fortæller:

Vi har set meget frem til at kunne tilbyde endnu en facilitet til de mange naturinteresserede gæster, der i større grupper gerne vil fordybe sig i alt det, naturen har at tilbyde. Vi mener, at læringen bedst sker, når man er ude i den friske vind, kan få en bille i hånden og jord under neglene. Det spiller desuden godt sammen med det undervisningsmateriale, vi har i ”Nationalpark Thy Klasseværelset”, som er udførlige undervisningsforløb for alle klassetrin og fag frit tilgængeligt på vores hjemmeside. Vi håber og tror, at mange vil benytte den nye gruppeshelter som udgangspunkt for deres tur ud – både lokale og folk længere væk fra. En række skønne vandreruter ud på klitheden og ud i Lodbjerg Klitplantage tager sit afsæt herfra og vandreruten Vestkyststien mellem Agger og Bulbjerg, der omkring Lodbjerg er sammenfaldende med den gamle Redningsvej, går lige forbi.

I Naturstyrelsen Thy er glæden over den nye gruppeshelter også stor:

Vi oplever en stor interesse for at vandre på Vestkyststien, hvor Lodbjerg Fyr er et oplagt start- eller stopsted. Den nye gruppeshelter er inddelt med flere små rum, så når større grupper ikke benytter den, kan flere mindre grupper finde ly her. Det vil være en gevinst i bl.a. sommerferien – men allerede nu kan vi se, at mange benytter de små rum frem for at finde deres telt frem. At sove i shelter er også en helt anden oplevelse end at ligge under en teltdug,

fortæller forstfuldmægtig Morten Brown Stummann.

Det har taget ca. en måned at bygge gruppeshelteren, der er udført i FSC-certificeret træ og beklædt med tagpap og græs på taget.

Lejrpladsen har status som ”stor lejrplads”, hvilket betyder, at den først og fremmest er beregnet for og kun kan bookes af større grupper som fx spejdere, skoler, børneinstitutioner og lign. Gruppeshelteren kan bookes på www.udinaturen.dk, og du skal regne med, at det tager ca. 10 hverdage at behandle ansøgningen.

Selve gruppeshelteret er opdelt i syv mindre rum til i alt 30 personer. På lejrpladsen ved gruppeshelteren er der en bålplads med grillrist, multtoilet og hestefold (medbring selv hegnstråd), og du må også gerne slå dit telt op. Der kan hentes vand fra en vandpost ved parkeringspladsen foran fyret. I den anden ende af lejrpladsen er der to mindre shelters, der ikke kan bookes, men benyttes efter først-til-mølle-princippet. Du er som privatperson, familie og lign. selvfølgelig også velkommen til at benytte gruppeshelteren, når den ikke er booket af organisationer eller institutioner.

Byggeriet af den nye gruppeshelter samt de to mindre shelters og den løbende drift og vedligehold sker i et samarbejde mellem Naturstyrelsen Thy og Nationalpark Thy – takket være en rundhåndet donation fra Nordea-fonden og Friluftsrådet.

Kontakt

Morten Brown Stummann

Forstfuldmægtig

Hanne Hornstrup

Fyrmoster, Lodbjerg Fyr