Silkeborgskovene er kulisse for kræftrehabilitering

22-10-2020

I Silkeborgskovene mødes kræftramte mænd, hvor de fælder træer, kløver brænde og renoverer skovtrapper, som en del af et kommunalt rehabiliteringstilbud i samarbejde med Naturstyrelsen.

Naturkræfter på vej ud til dagens arbejde i skoven. Foto: Morten Bach Larsen

Naturkræfter er et rehabiliteringsforløb for mænd, der har eller har haft kræft. Tilbuddet består af træning, friluftsliv og fællesskab. Størstedelen af træningen opnås gennem skovarbejde og naturpleje i tæt samarbejde med Naturstyrelsen, som ejer skovene, der danner rammen for tilbuddet.  

Mænd i skoven

Silkeborg Kommune står bag genoptræningstilbuddet for de kræftramte mænd. Forløbet indeholder aktiviteter i form af fysisk arbejde, hvor skovtrapper renoveres, brænde kløves og uønskede træer og buske fjernes med ørnnæb og håndsave. Naturstyrelsen er glade for at stille arealer til rådighed for den gode sag og samtidig få hjælp til at løse forskellige opgaver. 

Natur og socialt samvær

Med skoven som mødelokale får de kræftramte mænd en snak med hinanden, mens de udfører praktisk arbejde og styrker fysikken. Træningen varetages af en fysioterapeut fra kommunen, og tilbuddet indeholder desuden aktiviteter som styrker fællesskabet og naturoplevelsen, f.eks. madlavning over bål og besøg af en naturvejleder. Som en udløber, er der dannet tilsvarende Naturkræfter-gruppe i Skanderborg Kommune, som også løser opgaver for Naturstyrelsen.

Læs mere om Naturkræfter hos Sundhedshuset og på Naturstyrelsens hjemmeside.