Nyetableret sti i True Skov: På sporet af skovens bær

25-09-2020

Bærsporet i True Skov er åben for offentligheden, og den næsten to kilometer lange sti byder både på et varieret skovlandskab og mange oplevelser.

Bøgetræernes krone lukker sig som et tag over hovederne på os, og foran os snor stien sig igennem skovbunden. Vi befinder os i True Skov på Naturstyrelsens helt nyetablerede fodgængersti, Bærsporet. Stien strækker sig over 1,9 km og går igennem en mosaik af løv- og nåleskov. Små lysninger og fugtige lavninger på ruten indbyder til mange stop undervejs, og der er rig mulighed for at få flere sanser bragt i spil. Her hvor solen når helt ned til skovbunden, er vegetationen mere varieret og inviterer til at stoppe op og nyde dufte, farver og afhængig af årstiden finde – og smage – på nogle af skovens mange lækre bær.

-          Ideen med bærsporet er, at sende folk ind igennem skoven og væk fra de store stisystemer. Herinde får man rigtigt fornemmelsen af at være ’i’ skoven, hvor man er omsluttet af træer til alle sider og med træernes løvværk som loft. Her rammes man virkelig af skovfølelsen. Bærsporet giver en helt anden mulighed for at gå en tur i True Skov, forklarer Anders Busse Nielsen, projektleder hos Naturstyrelsen Søhøjlandet og ansvarlig for skovrejsningen i True Skov.

Spiselige temaruter

Bærsporet er det første tiltag med et spiseligt tema i True Skov. Snart følger Frugtstien og Nøddevej. Det er oplagt for både mennesker og dyr at gå på rov i skovens spisekammer. Her i efteråret er hyldebær, hasselnødder, slåenbær og spiselig kastanje klar til at blive plukket. Til foråret bliver der plantet yderligere bærbuske og urter langs med stien, og allerede til sommer vil det være muligt at gå på bærjagt blandt flere skovbrynsarter og gamle sorter af fx skovjordbær, hindbær, ribs og solbær.

-          Bærsporet er etableret så det løber gennem forskellige skovtyper og områder, hvor der både er sol, skygge, fugtigt og tørt. Det skaber variation for skovens gæster - og det giver naturligt en stor artsdiversitet på et lille område, som vi nu vil supplere, ved at introducere forskellige buske og urter med spiselige bær, siger Anders Busse Nielsen.

Vi er ved sporets ende og efterårssolen skinner ned til os gennem de 23 årige træstammer. Selvom ruten ikke er lang, er den rig på oplevelser for både store og små. Vi har passeret lysninger der, som perler på en snor, binder ruten sammen. Her i de veldefinerede rum, findes imponerende poppeltræer, såkaldte ammetræer, som tårner sig over resten af skoven, indgangen til en huleby hvor børn frit kan gå på eventyr, en pausefold til rytternes heste, en sø og bålplads med udsigt – alt sammen kogt ned til en dejlig oplevelsesbouillonterning i True Skov.

Anlægget kan frit besøges. Kør efter den nordlige p-plads på Espenhøjvej. God skovtur.

Læs mere om Naturstyelsens skovrejsning i True Skov og True Skov for alle