Svampesæsonen er i fuld gang

18-09-2020

Lige nu vrimler det med svampe ude i skovene. Det fugtige og lune efterårsvejr har givet svampene gode vækstbetingelser, så grib kurven og følg Naturstyrelsens gode råd til svampeturen.

En kurv fuld af de velsmagende Karl Johan-svampe

Man kan finde svampe i skoven hele året, men hovedsæsonen strækker sig normalt fra august til oktober. Generelt er det et godt svampeår, når sensommeren har været våd og lun. Sæsonen er derfor kommet godt fra start i år, hvor skovene lige nu bugner med velsmagende svampeklassikere som Karl Johan og andre rørhatte.

- Jeg vil altid anbefale at nybegyndere følges med en svampekyndig de første par gange, og man skal kun gå efter de svampe, som man kender. Hvis man er det mindste i tvivl om en svamp kan spises eller ej, så lad den stå. Karl Johan er en god begyndersvamp, fordi den er svær at tage fejl af – og så smager den godt, siger Hans Jensen, skovfoged hos Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Den populære Karl Johan er kendetegnet ved at have en krydderbolleformet brunlig hat og et fint lyst netmønster øverst på dens solide stok.

Forbered din svampetur hjemmefra

Uanset om du er en ny eller erfaren svampesamler, er der nogle gode råd at tage med på turen. Husk en svampebog, som introducerer dig til svamperiget og giver et godt indblik i de danske svampe. Der findes mange forskellige spisesvampe i skovene, men der er også nogle, som er giftige.

- En svampebog kan give hjælp til artsbestemmelsen og et hurtigt overblik over hvilke svampe der kan spises – og hvilke man skal lade stå. Det er også en god ide, at tage en lille kniv med så svampene kan indsamles varsomt og en kurv til opbevaring af svampene, forklarer Hans Jensen.

Det kan også være en god ide på forhånd, at planlægge hvor svampejagten skal finde sted. I de bynære skove, fx omkring Silkeborg, skal man ofte være tidligt ude for at finde de bedste og friske svampe, men tager du på udflugt til de store plantager for eksempel Nørlund plantage og Gludsted plantage eller Palsgård Skov, kan der hurtigt være større gevinst.

Husk at du kun må samle svampe i statens skove og -naturområder i begrænset omfang til eget forbrug. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en kurv.

Læs mere om svampejagt og find flere gode råd