01-09-2020

Her kommer Naturstyrelsen Fyns månedlige skovtursanbefaling, der i september måned guider Dig ud for at opleve en del af livets cyklus.

Dødt ved kan både være stående eller liggende og det er med til at afgøre hvilke dyr og organismer, der lever af det og i det. Foto: Naturstyrelsen (c)

Det kan godt være at fuglene ikke synger mere og at sommeren går på hæld, men der er masser af liv i skoven alligevel. Specielt i ældre og urørte skove kan der opleves et særligt fænomen – livets forgængelighed. Måske har Du iagttaget store gamle træer og tænkt over hvor gamle de er eller hvilke begivenheder, de har overværet? Store gamle træer er ofte kilde til liv i skoven, specielt når de er døde. Her lever betagende dyr og svampe. Så tag ud og løft et stykke bark og opdag dyr med adskillige øjne eller skinnende panser, eller rør forsigtigt ved en bævrende svamp. Kæmperne, der engang stod så fulde af liv omsættes nu og bliver til liv igen.

Fra en anden verden?

Forfaldet næres af dem med alle øjnene, benene, panseret, det gennemsigtige eller slimede udseende. Det er alt det krible-krable liv, der findes, hvis Du letter forsigtigt på en gren i skovbunden. De river, gnaver, borer og bryder blade, grene og ved ned i mindre dele. De minder Dig måske om væsener fra et sci-fi univers Du kender som f.eks. Star Wars.

Smukke svampe nedbryder det ingen andre kan!

Svampene er de vigtigste nedbrydere i skoven, for de kan nedbryde alle dele af træet Ofte ligger man først mærke til svampene, når de formerer sig via deres farverige paddehatte. Paddehattene er den mindste del af svampene og selve svampen består af et netværk af lange trådformede celler, der kaldes hyfer. Hyferne danner tilsammen et mycelium, der kan blive enorme. Så selvom man kan ærgre sig over træernes død, og det rod det måtte medføre, kan man her blive opmærksom på at netop gamle træers forgængelighed, er en vigtig kilde til nyt liv i skoven.

 

Billedet viser farverige svampe, der er i færd med at nedbryde dødt ved. Foto: Lars Gundersen, Miljø- og Fødevareministeriet (c)

Vi anbefaler, at Du tager på skovtur – tjekker vejrudsigten, pakker madkurven, den varme kakao og kommer ud i en af vores skove, hvor det døde ved får lov af ligge. Kasmose Skov har ligget urørt hen siden 1993, så her passer processerne sig selv. Der er også mulighed for at opleve forgængeligheden i Kirkendrup Skov, Sollerup Skov eller i Svanninge Bakker. Alle stederne er det oplagt at slå sig ned, studere mystiske væsener, nyde madpakken eller bare lege og slappe af.

Her er et overblik over Danmarks vandreruter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lær mere om urørt skov og dødt ved i videoen

Du kan læse mere om urørt skov og deres betydning for biodiversiteten

Naturstyrelsens hjemmeside

Karina Bak Olesen

Biologistuderende
Naturstyrelsen, Fyn

Naturstyrelsen, Fyn