Opret Kobjælde bebuder at foråret er kommet

15-04-2021

Et hav af små lilla blomster på Ulbjerg Klint ved Virksund viser, at nu er foråret på vej.

e mange små blomster retter ind mod solens stråler for, at samle lidt varme i midten af blomsten. Et lille trick der giver de insekter, der besøger blomsten for at samle eller æde pollen lidt ekstra energi, så de dermed bliver lidt mere aktive. En rigtig win-win situation for både blomsterne og insekterne, idet den øgede aktivitet betyder større chance for, at blomsterne bliver bestøvet og insekterne finder den føde, de søger efter.

 

Klinten rejser sig ud mod Limfjorden og er 33 meter høj.

Selvom der i det tidlige forår stadig kan forekomme nattefrost, så er planterne godt beskyttet mod kulden. De har en tæt behåring på bladende lige under blomsten. En behåring der er så tæt, at det næsten føles som om planten har pels. Nogle år er denne hårpragt helt nødvendig, idet forårets ankomst trækker ud med nattefrost og kolde morgner. Andre år er det ikke kulden men tørken, der kan være et problem. Og her kan hårene også være med til, at beskytte planen mod udtørring.

 

 

De farvestrålende blomster peger mod solen.

 

På Ulbjerg Klint er bestanden af Opret Kobjælde stor, så stor man ikke lige kan overskue hvor mange planter, der er står på det fine overdrev. Det betyder ikke at Opret Kobjælde er en almindelig plante, tværtimod den findes ikke så mange steder. Dens største udbredelse er i Nord- og Østjylland og findes kun enkelte steder på øerne.

 

Der er rigtig mange planter af den smukke Opret kobjælde ved Ulbjerg Klint.

Planterne er smukke, men det er ikke tilladt at grave dem op for, at tage dem med hjem i haven. Lad planterne stå i naturen til glæde for alle andre besøgende og de insekter, der er afhængige af deres pollen. Køb i stedet planterne i diverse havecentre eller der, hvor du plejer at købe dine haveplanter. Vilde planter skal opleves i naturen.