Forårsrengøring i Frederikshåb

13-04-2021

Der har været en livlig aktivitet i Frederikshåb plantage i denne weekend. Lørdagens gode vejr fik mange til at gøre brug af de mange ruter i skoven, men også godt 30 frivillige har givet plantagen en ordentlig overhaling. Der er både blevet savet og hamret, hakket og hevet og gravet og klippet.

Frivilligt arbejde

Vi mødtes kl 10.00 til en lidt kølig formiddag, men solen kom hurtigt frem til en skøn udendørs arbejdsdag. Der blev lavet grupper af 10, som kørte ind på de respektive steder, hvor dagen startede med morgenkaffe og nybagte boller. Herefter blev der arbejdet igennem med blandt andet reparation af stier og trapper ved syvårssøerne. Her blev der flyttet sand, lavet trin og lagt gran ud, så man kan nyde den røde rute rundt om søen.

 

Flyverskjulene, langs den røde rute, fik også en opgradering. Der blev rigtig luget ud blandt de invasive arter, skåret ned og fjernet rødder så det ikke gror til. Endvidere blev der også sat to helt nye bænke op. Her kan man sætte sig og få et lille hvil og nyde naturen omkring sig. Bænkene er sat, så der er plads ”til ro og fordybelse”.

Frivilligt arbejde

Området omkring den eneste bevarede mandskabsbunker til flyverskjulene fra 2. verdenskrig, blev der også trimmet så man nemmere kan komme ind og mærke historiens vingesus. Det er vigtigt at få ryddet de forskellige områder da det er kulturhistorie, som skal bevares. De unikke historier fra plantagen skal bevares gennem formidling, og derfor skal områderne plejes så de ikke nedbrydes af vegetation. Specielt gyvel er en udfordring i området. Gyvel en busk, som kan blive op til 200 cm høj, og fortrænger den naturlige vegetation. De græssende dyr spiser dem nødigt, og kun hvis der virkeligt ikke er andet spiseligt. Derfor blev der virkelig kæmpet med at få så mange op med rod som muligt, så de ikke kommer igen.

Frivilligt arbejde

Efter et par meget effektive timer afsluttedes dagen med pandepager over bål. Her fik man en god snak og en velfortjent kop kaffe. Man kan virkelig se, at der er blevet knoklet igennem samtidig med, at der er blevet hygget og snakket.

Det var en skøn dag, og vejret var heldigvis med os. Der blev givet informationer om det næste arrangement og takket for indsatsen. Der afholdes frivilligdag 3-5 gange om året. Interesserede er meget velkomne til at kontakte Gert Hougaard Rasmussen, chefkonsulent i Naturstyrelsen Trekantsområdet på Obfuscated Email.

 Frivilligt arbejde