Blandede bolsjer og fastelavnsboller i rygsækken

12-02-2021

Nu banker vinterferien på og vintervejret kalder på oplevelser i skov og natur. Pak rygsækken, snør skoen og nyd ferien.

Bålmad

 vandresko
Der er masser af vandreruter; korte, lange og rundture. Tag f.eks. turen rundt om Gurre Sø på 10 km, eller den meget afvekslende tur som starter fra Asserbo slotsruin i Tisvilde Hegn. Her kan du vælge den gule rute, med prikker på træerne og en folder i hånden eller du kan downloade en guide med fortællinger ved at gå ind på appen: Useeum og søge efter Tisvilde Hegn – Gør du hjemmefra går det hurtigere derude. Der er også masser af kortere rundture f.eks. på Arrenæs med flotte udsigter over Arresø til begge sider eller i Gribskov f.eks. fra Skovvej ved Mårum, hvor turen går ind til Kollerup Enghave med bålhytterne ved Grønne- og Hvidekilde.

Med cykelspænder
Det kan være koldt at cykle i frostvejr, men man kan komme vidt omkring. De regionale cykelruter f.eks. rute 32 og 33 går gennem skov og ud over det åbne land. Og Nordskyststien – rute 47, går langs nordsjællandske lange kystlinje. Du kan også starte midt i Hillerød og køre enten rute 105 eller 110 til hhv. Gribskov og Store Dyrehave på parforcecykelruterne og opleve det landskab, der bragte områderne på UNESCOS verdensarvsliste for 5 år siden.

Med ridehjelm
Hesten skal sikkert også røres i vinterferien og det er en herlig måde at opleve naturen på og komme helt tæt på skovens dyr. Der findes riderstier i mange skove, både Tisvilde Hegn, Gribskov, Teglstrup Hegn og Valby Hegn m.fl. Er du til langfart, så findes der en Parforceriderute fra Jægersborg Dyrehave i syd til Esrum Kloster i Nord.

Med nathue
For de hardcore, så er der mulighed for at ligge hele natten og kigge stjerner til lyden af et knitrende bål. Der findes rigtig mange overnatningspladser, nogle med shelters, andre til medbragt telt og også hele skove til fri teltning. Tjek det før du tager hjemmefra.

Med nathue
Er du til de stille stunder tæt på fuglelivet, er der også gode muligheder ved vintertide. Her samles mange fugle i våger og du kan være heldig at se havørnen på isen på de store søer eller i luften. Lige nu er de ved at forberede de æglægningen og udbygger reden, men der skal også søges føde. Ved Holløse Bredning kan du lige nu være heldig at se havørnen, isfuglen og sølvhejren, som har været der det sidste stykke tid. Der findes efterhånden del fugletårne og fugleskjul du kan benytte.

Med børn
Trods Corona er de fleste legepladser stadig åbne og kan bruges. Men her er det vigtigt ikke at klumpe sig sammen. Skovene og naturen omkring kan også bruges som legeplads. Her kan man gå på sporjagt i sneen, klatre i træer, finde kogler og pinde, der kan snittes i, lave hvem ser først.. lege og få god motion og røde kinder. Er I til mobile spil, kan I gå ind på Useeum appen og downloade Parforce i Gribskov eller OppermannMysteriet ved Eghjorten – gerne hjemmefra, hvor forbindelsen er god. Begge spil foregår ude i skoven og kan køre offline og tager omkring en times tid. En sjov måde at lære naturen og historien at kende på.

Med hund
Hunden skal jo luftes hver dag, også i ferien, og den kan være med alle steder, bare den er i snor. Nogle steder er der hundeskove og hundehegn og her må Fido gerne løbe uden snor, hvis bare den ikke genere andre. Den kan også løbe frit på den ubevoksede del af stranden her om vinteren.

Med afstand
Vi er mange der skal ud og nyde ferien ude i skove og naturområder og det er dejligt, men vi skal passe på hinanden, naturen og det vilde dyreliv. Hold afstand til andre, hold hunden i snor, tag affaldet med hjem og sæt bilen på p-pladsen, så bliver det en god oplevelse for alle.

Planlæg turen
Et godt redskab til planlægning af turen kan være: udinaturen.dk. Her kan du via kortet over Nordsjælland researche på oplevelser og faciliteter og evt. gå videre til booking af shelter eller overnatningsplads. De digitale guider på hjemmesiden kan fortælle meget mere om de oplevelser, der er i vente.

Rigtig god vinterferie.

https://udinaturen.dk/

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/

 

Havørne på is  Sølvhejre
Spor i sne Gåtur i sne
Ryttere i sne  Shelter