Nyt liv i klitterne

05-02-2021

Ny undersøgelse i Nationalpark Thys klitlandskab har påvist 20 nye fluearter for Danmark

Lektor Søren Toft fra Institut for Bioscience ved Århus Universitet lavede i 2013 og 2014 en undersøgelse af edderkoppefaunaen i den hvide og grå klit i Nationalpark Thy.

Forskerne har undersøgt smådyrsfaunaen i sandoverfladen ved at opsætte små faldfælder på den hvide og grå klit ved Agger Tange, Stenbjerg, Hanstholm Vildtreservatet og Vangså Hede. Fælderne var gravet ned i sandet og indeholdt vand og sæbe, så dyrene hurtigt druknede.

Mange andre dyr end edderkopper blev fanget i fælderne. To af Søren Tofts kolleger, lektor emeritus Boy Overgaard Nielsen og mag.scient. Lise Brunberg Nielsen, har nu gennemgået fluerne fra fælderne. Det viste sig, at der blev fanget ikke mindre end 227 forskellige arter af fluer, der lever i den hvide og grå klit i Nationalpark Thy. Af de mange fluearter er 20 aldrig tidligere fundet i Danmark. Undersøgelsen blev lavet i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Århus, Nationalpark Thy og Naturstyrelsen Thy.

I løbet af de to år blev der fanget 15.670 fluer. De repræsenterer 31 forskellige fluefamilier. De hyppigste af de fundne fluer var pukkelfluer efterfulgt af styltefluer, springfluer og græsfluer.

Fangsten af fluer i faldfælderne afspejler en alsidig flueaktivitet på sandoverfladen, f. eks. i forbindelse med klækning, byttesøgning og æglægning. Undersøgelsen viste også, at der er stor forskel på hvilke arter, der lever i henholdsvis den hvide klit og den grå klit, og hvornår de er aktive i løbet af året.

Undersøgelsen er en del af et større forskningsprojekt om udviklingen af klitlandskabets biodiversitet i Thy ledet af Institut for Bioscience ved Århus Universitet.

Vidste du, at der er fluer, der er aktive i klitterne hele vinteren?

En art af pukkelfluer mister den ydre tredjedel af vingerne om vinteren. I denne periode kan man se dem hoppe og løbe hen over sandoverfladen, selv oven på sne kan de være aktive.

Yderligere oplysninger:
Naturmedarbejder Cornelia Maj Christensen, Naturstyrelsen Thy, tlf. 72 54 39 67/22 22 16 72, e-mail: Obfuscated Email
Leder Else Østergaard Andersen, Nationalpark Thy, tlf. 22 22 16 66, e-mail: Obfuscated Email

Pukkelflue

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.