Find de skjulte perler i naturen – Kjællinghøl
16-02-2021Flere mennesker vil ud i naturen under corona-pandemien, og det ses tydeligt både i naturen og ved p-pladserne.
De kendte og populære steder i naturen er besøgte som aldrig før. P-pladserne er ofte fyldte og man oplever ikke længere at være alene i naturen, den må man dele med alle de andre, der også søger ud for at gå eller på anden måde opleve naturen.
Der er dog rigtig mange ”skjulte” perler i naturen med masser af fine oplevelser. Naturstyrelsen Kronjylland vil i en lille serie pege på gode alternativer til de mange udflugter ud i naturen.
Kjællinghøl – eller kællingen i hullet?
Begynder den ca. 3,5 km lange tur rundt på den gule vandrerute fra parkeringspladsen lige ved viadukten. Gå mod øst langs jernbanen frem til voldstedet, der består af to banker, hvorfra der er fin udsigt ned til Gudenåen.
Man ved ikke med sikkerhed, hvornår Kjællinghøl Voldsted blev bygget, men man regner med, at der har ligget en borg på stedet siden 1300-tallet. I begyndelsen hed stedet Høllingholm, men i 1486 dukker navnet Kjællinghøl op, dog stavet Kierlinghøøll.

Voldstedet ligger i en lavning der til tider kan være meget fugtig.
Det muligvis en drukneulykke, som har givet stedet sit navn. Kierling er et gammelt ord for kælling, altså gammel kvinde, og høøll betyder ”dybt sted i et vandløb”, så Kjællinghøl kan have fået sit navn, fordi en gammel kvinde er druknet i Gudenåen.

Ved shelterpladsen kan man sidder i tørvejr og nyde den medbragte mad og drikke.
Gå videre i ådalen mod lejrpladsen med shelters, drikkevand og multtoilet. Ved åen er der en rampe hvor de sejlende i kanoer kan lægge til. Her er også en fin ny bro over åen, så der er forbindelse til trækstien på den anden side af Gudenåen.

En ny bro over Gudenåen giver mulighed for et kig ned i Gudenåen og adgang til trækstien syd for åen.
Den gule vandrerute går mere eller mindre lige tilbage til p-pladsen, men de kan slå et smut ned forbi den historiske lejrplads med både jernalderhus og de små værkstedsbygninger.
Læs vandretursfolder for Hjermind Skov og Kjællinghøl.
Læs mere i den digitale guide for Hjermind Skov og Kjællinghøl.