Find de skjulte perler i naturen - Kalø

03-02-2021

Flere mennesker vil ud i naturen under corona-pandemien, og det ses tydeligt både i naturen og ved p-pladserne.

De kendte og populære steder i naturen er besøgte som aldrig før. P-pladserne er ofte fyldte og man oplever ikke længere at være alene i naturen, den må dele med alle de andre, der også søger ud for at gå eller på anden måde opleve naturen.

Der er dog rigtig mange ”skjulte” perler i naturen med masser af fine oplevelser. Naturstyrelsen Kronjylland vil i en lille serie pege på gode alternativer til de mange udflugter ud i naturen.


Kalø skovene og ruinen på afstand!

Der er flere gode muligheder for at opleve Kalø skovene fra parkeringspladsen ved Kalø Hovegård. Ved avlsgården er der både god plads til at parkere bilen og adgang til toiletter ved besøgscenteret i Karlsladen.

Vil man gerne se det hele lidt fra oven kan en kort tur til Store Bavnhøj anbefales. Fra toppen har man den mest fantastiske udsigt ned over Kalø med ruinen i bunden af vigen. Toppen af bavnehøjen er også hele 101 meter over havets overflade. Bavnehøjen er en 3000 år gammel bronzealderhøj, der ligger majestætisk og troner på toppen af Kalø. Højen er sammen med andre høje blevet brugt som bål-signal-kæde (bavnehøje).

Store Bavnhøj - en storslået udsigt ned over Kalø til Kalø Slotsruin. 

En noget længere tur – næsten 10 kilometer fra hovedgården ned gennem Hestehave Skov og tilbage til bilen giver mulighed for at opleve både natur og kultur på helt tæt hånd.

Start med at følge Fægyden mod syd og drej mod højre ud mod Bregnet Kirke, inden da passerer du Tobias Kilde. Kilden løber endnu og siges at have helbredende kræfter, især øjensygdomme!

Kryds Molsvej og gå ind i Hestehave Skov her kan du følge en af flere gule vandreruter.  Den helt lange fører dig ned til Havbakkerne, hvor gamle og krogede bøgetræer står på stejle skrænter ud mod Kalø Vig. Der er mange gravhøje og dysser i skoven. Se især St. Stenhøj - en langhøj med to dyssekamre og randsten (ca. midt i skoven).

Langdyssen ligger som en mystisk indgnag til en svunden tid.

Stien fører dig ud på strandengen, hvorfra du har et fantastisk udsyn til Kalø Slotsruin med Århus som baggrund. Du kan vælge om du vil gå tilbage gennem Hestehave Skov eller om du vil gå videre ud forbi Kalø Slotskro og videre til Ringelmose Skov.

Blå anemoner i skovbunden ved Havbakkerne.

Blå anemoner i skovbunden ved Havbakkerne - i baggrunden ses Kalø Slotsruin.

Ringelmose Skov er også en gammel løvskov med mange lave gravhøje. Rundt om skoven og langs Fægyden ses ”skovdiger”, stendiger med grøft foran. Fægyden blev brugt til at drive fæ – kreaturer fra gården ud til enten enge eller måske her til den lille havn Nappedam, hvorfra dyrene blev udskibet til de store byer. Følg evt. Fægyden direkte op gennem skoven tilbage til bilen ved gården.

God tur!

 

Nyttige links:

Vandretursfolderen for Kalø.

 

Digital guide for Kalø