Find de skjulte perler i naturen – Udskovene

11-02-2021

Flere mennesker vil ud i naturen under corona-pandemien, og det ses tydeligt både i naturen og ved p-pladserne.

Udskovene lyder måske lidt mystisk, som om vi befinder os på den yderste kant af den kendte verden. Et sted hvor trolde og jætter holder til og driller menneskene. Følg en 5 km rute og se om det er tilfældet.

De kendte og populære steder i naturen er besøgte som aldrig før. P-pladserne er ofte fyldte og man oplever ikke længere at være alene i naturen, den må dele med alle de andre, der også søger ud for at gå eller på anden måde opleve naturen.

Der er dog rigtig mange ”skjulte” perler i naturen med masser af fine oplevelser. Naturstyrelsen Kronjylland vil i en lille serie pege på gode alternativer til de mange udflugter ud i naturen.

 

Udskovene mellem Randers og Bjerringbro

Vest for Randers ligger den lille by Ålum ved Naturstyrelsens areal, Udskovene. Skoven ligger på de stejle skråninger ned mod Nørreådalen og er derfor noget anderledes end så mange andre skove. Terrænet er kuperet og svært tilgængeligt, hvis det da ikke lige er fordi, at man tidligt i skovvæsnet har etableret en lille vej på siderne af de stejle skrænter.

Parker ved Gl. Viborgvej i Ålum og følge skovvejen op til madpakkehuset. Herfra går der en motionssti på 5 km rundt i skoven. Du behøver ikke at løbe, du kan også bare gå fredligt og nyde naturen.

Ruten er en markeret motionsrute på 5 km.

Ruten fører dig både forbi forskellige skovtyper, nåleskov med de høje Douglasgraner fra Nordamerika, store bøgetræer og selvfølgelig også gamle og krogede egetræer.

 

Ruten er markeret med hvide pile eller pletter - nogle steder suppeleret med en hvid løber!

 

Kilometermarkeringer viser hvor langt man er kommet på ruten.

Undervejs på ruten kan du se hvor langt du er kommet, idet der er km-mærker for hver 0,5 kilometer! Når du har gået omkring halvdelen af turen kommer du ind på den del af ruten vi kalder serpentiner-sporet. Det er en gammel kørevej, der blev etableret for at man kunne køre tømmer ud af skoven på de stejle sider af Nørreådalen. Det var alt for tidskrævende, at slæbe tømmeret ned i bunden af skoven, og så køre det ud derfra. Derfor anlagde man sporet cirka midtvejs på skråningerne for at lette arbejdet.

Nørreådalen er mest synlig fra serpentinersporet i vinterlandskabet - her generer løvet på træerne ikke! 

Vel tilbage ved udgangspunktet, kan man jo passende tage en kop varm kaffe, the eller kakao ved madpakkehuset. Her er ikke et bålsted, så hvis man ikke har en termokande med, så er man velkommen til at bruge et stormkøkken på gas eller sprit.

Efter endt rundtur er man praktisk nok tilbage ved madpakkehuset.

 

Lige nu er landskabet helt fantastisk at opleve med nysne. Trolde og jætter sover nok vintersøvn – så det er helt sikkert at gå turen rundt i Udskovene.

 

Læs den digitale guide for Ind- og Udskovene ved Fussingø.

 

Vandretursfolderen for Fussingø.