Nytårstradition: Fra guidet gåtur til coronasikker succes i Nørlund Plantage

09-02-2021

Danmarks Naturfredningsforening, Harrild Hedes Venner og Naturstyrelsen har igennem flere år afholdt guidede nytårsgåture for alle den første søndag i januar. Nytåret 2021 var ingen undtagelse. Men i år blev nytårstraditionen afholdt med et helt nyt koncept i et coronasikkert setup.

Frivillige kræfter fra Harrild Hedes Venner i felten med markeringspinde til "Nordruten"

På egen hånd

I Nørlund Plantage finder man lige nu fire forskellige pop-up vandreruter med flotte kig over ådalen, hedeflader og spændende kulturhistorie. Siden årsskiftet har de korte og lange ruter været særligt afmærket i terrænet, som et alternativ til den traditionelle guidede nytårsvandretur på heden den første søndag i januar.

Turfoldere med et kort over ruterne og små beskrivelser af udvalgte highlights på vejen er til fri afhentning ved udvalgte P-pladser i området (se kortet), hvorfra ruterne kan tilgås.

Smid en kogle

Særlige kogle-opsamlere ved P-pladserne holder mandtal på, hvor mange, der egentlig benytter sig af ruterne. Besøgende kan dumpe en kogle ned i opsamleren – og det er formentlig langt fra alle der husker det, men mange gør. I løbet af den første uge i januar blev der talt 637 kogler. I slutningen af januar kom kogletallet op på 2.122.

Ny Nordrute er klar

Baseret på de meget flotte besøgstal – og stor begejstring for ruterne – har DN, Harrild Hedes Venner og Naturstyrelsen udvidet konceptet med en ekstra lang vandrerute, Nordruten, på 14 kilometer. Den lange tur har dog gode muligheder for at afkortes med smutveje undervejs.

Nordruten er en flot tur forbi plantager og hedelandskab. På turen passerer man bl.a. centrum af Ikast-Brande Kommune, Kølkær top med flot udsigt over landskabet og sandflugtkommissær Casper Møllers gamle graner, som i sig selv er et besøg værd.

Udgangspunktet for Nordruten er P-pladsen på Bjerregårdvej 7, Ejstrupholm, med tilkørsel fra Ikastvej ad Bjerregårdvej og fra Brandevej/Klinkhøjvej ad Voulundgårdvej (se kortet).

De særligt afmærkede ruter vil være tilgængelige i hele februar.