Skovtur i februar - naturfænomenet er fiskevandring

01-02-2021

Naturstyrelsen Fyns månedlige skovtursanbefaling guider Dig i februar ud til et særligt naturfænomen i naturen. Netop nu er der nogle, der er på vandring på det lave vand langs kysterne.

Vores anbefaling er, at Du pakker fiskegrejet, kajakken eller blot termokanden og andre fornødenheder til en tur langs havet på en tidlig forårsdag. Der er gode fiskepladser langs Fyns Hoved, ved Dovn Klint på Sydlangeland eller ved Bobakkerne på Helnæs. Så kom ud og slå Dig ned eller vær aktiv som en fisk i vandet. Der er særligt én karakteristisk fisk, der vandrer ind på lavt vand lige nu. Den ligner mest af alt et gråligt søuhyre fra en fjern fortid. 

Klækkes med sugekopper

Det er Stenbideren. Og den kan ”bide” sig fast med sine mange sugekopper på bugen lige fra den klækkes af ægget. Med sugekopperne suger den nyklækkede Stenbider sig fast på tangplanterne, der vokser på det lave vand ved kysten. Nu kan Stenbideren sidde trygt og godt gemt for fjender, og bare spise sig større. Til efteråret har Stenbideren vokset sig så stor, at den sikkert kan forlade tangplanterne og vandrer ud på dybere vand - og den vender først tilbage igen en februardag, når den selv er blevet kønsmoden.

Den smukke standhaftige vogter

Hele vinteren lever den kønsmodne Stenbideren på dybt vand, men den sidder ikke kun suget fast til den stenede havbund. Den vandrer hele tiden mellem havbunden og havoverfladen, hvor den søger efter gopler eller tanglopper, som den spiser. Men når gydesæsonen nærmer sig, vandrer Stenbideren ind mod kysterne og det lave vand igen. Her gyder hunnen sine mange orange æg og hannen forsvarer opmærksomt æggene indtil de klækker. Imens han bevogter æggene, har han en smuk, men også faretruende orange-rød farve på bugen. Så Stenbider hannen er let at genkende på denne årstid.  

 

Men det er nok i virkeligheden den mere kedelige Stenbider hun, der har en særlig interesseret her i februar. Kan man fange hunnen inden hun gyder sine æg, kan man få dansk ”kaviar” på menuen. Som UV-jægere kan man fange Stenbideren med hænderne, men fiskere med stang eller net kan også være heldige. Stenbideren vil dog sikkert gøre brug af sine mange sugekopper og forsøge at forblive i havet. God jagt.