Skovtur i januar - naturfænomenet er parringsritual

22-01-2021

Naturstyrelsen Fyns månedlige skovtursanbefaling guider Dig i januar ud til et særligt naturfænomen. Så spidser Du ørerne og tager til Elmelund Skov kan Du blive en oplevelse rigere - og Du må ikke blive bange.

Især fra skumringstid og frem kan uhyggelige lyde høres i skoven i januar. Høje, skingre lyde, der kan få én til at tænke på skrig i natten fra en gyserfilm. Men det er slet ikke farligt, det er et udtryk for kurtisering, for det er et parringsritual. Og nu er det ideelle tidspunkt at opleve hvordan han- og hun-Ræve kalder på hinanden. Men hvis Du ikke lige får en Ræv at se, så kan Du høre hvis de er der - for lige nu roller Ræven.

ræv

Sød musik i Ræve ører

Med gennemtrængende, og til tider frygtindgydende og klagende, skrig kalder Rævene ud i natten efter en mage. Eller de gør, for at fortælle; at her er jeg, og finde ud af hvor andre Ræve er. Rævenes gøen er lige så uhyggelig, som deres skrig og som regel gør de inderligt og indtrængende 3-4 gange efter hinanden. Men Du skal ikke blive overrasket, hvis Ræven slutter sin gøende sang af med endnu et højt skrig. Selvom det kan lyde voldsomt med alt det skrigeri, mon så ikke det lyder som blød musik i Ræve ører? To Ræve ender i hvert fald med at falde for hinanden og så viger de ikke fra hinanden.

Eufori gør uforsigtig

Så lige nu er Rævene ekstra aktive, synlige og mindre forsigtige, både om natten, men også om dagen. Derfor kan Du være heldig at få et glimt af et Ræve-par, der strejfe omkring med hinanden ved højlys dag. Eller Du møder måske han-Ræv, der er på sporet af en velduftende hun-Ræv. Og så kan Du næsten være sikker på, at rolle-tiden kommer til at bære frugt, og måske kommer Du til at opleve en Rævegrav i nærheden med unger i til foråret. For engang i løbet af marts føder hun-Ræven 4-8 hvalpe sikkert og trygt i en Rævegrav et sted.

 

Så vores anbefaling er, at Du tjekker vejrudsigten, pakker tålmodigheden, de spidse ører, huer og handsker - og tager til Elmelund Skov, i håbet om at blive en naturoplevelse rigere. Her findes et omfattende stisystem, med flere markerede vandreruter og trænger Du til et hvil er der madpakkehus og bålsted i området. Og selv hvis Ræven gemmer sig, skulle Du kunne blive en oplevelse rigere ved at besøge Elmelund Skov.