Frivillige hjælper Knærod

20-05-2021

Frivilliggruppen ’Gavn’ har givet plads til den sjældne orkidé Knærod
I sidste uge blev der ’ryddet op’ på et mindre areal i Vandet klitplantage. Dette blev gjort til gavn for en lille plante der hedder knærod. Det er en lille fin orkidé, der kræver lys og plads for at kunne vokse og udfolde sine smukke blomster. Den blomstrer i juli til august måned forudsat at den har lys og plads nok.
I dette tilfælde var dens levested ved at gro til i tæt opvækst af den invasive nåletræart sitkagran. Sitka selvsår sig hurtigt hvis ikke den holdes tilbage eller fjernes. Med ørnenæb fik ’Gavn’ fjernet små nåletræer og kvasbunker der skyggede og lå ovenpå forekomster med knærod.

"Gavn" fjerner græs og grene rundt om Knærod

Det er frivillige kræfter som disse, der er brug for, hvis vi skal passe på de mange spændende og sjældne planter vi har i Thy. Frivilliggruppen Gavn er et initiativ, der hører under Thisted Kommune. De har hjulpet Naturstyrelsen gennem de sidste 6 år med lignende naturplejeopgaver. De har pudset Baun for selvsåede sitkagran, ordnet Hegn og fjernet græs fra andre små og sjældne planter. Nu er de i gang med at pleje for knærod i Vandet plantage.
Udover frivilliggruppen ’gavn’ er Nationalpark Thy’s ’naturens besøgsvenner’ også med til at gøre lignende gode naturpleje arbejde. De holder øje med en række sjældne planter for at se hvordan de har det. Hvis der er lignende tilfælde som dette hvor de sjældne planter bliver eksempelvis overskygget af nåletræer, så får de en hjælpende hånd. Hvis ikke ’besøgsvennerne’ selv kan klare opgaven og der skal fældes større træopvækst, så klarer Naturstyrelsen opgaven.


Beskrivelse:
Knærod er en lille orkidé på ca. 10-25 cm høj. Den har jordstængel og foroven en tæt kirtelhåret stængel. Blomsterstanden er en ensidig klase med hvide blomster. Blomstrer i juli-august. Blade ved basis er samlet i en vintergrøn roset, der gør det muligt at genkende planten også i vintertilstand.
Voksesteder:
Knærod er sjælden i Danmark. Den er fundet få steder i Jylland bl.a. omkring Silkeborg og i Thy, i Nordsjælland og på Bornholm. Man mener, at den sandsynligvis ligesom Hjertebladet Fliglæbe er indvandret til Danmark fra Norge og Sverige i forbindelse med, at man har plantet nåleskove.

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.