Gåtur i mørket i Frederikshåb plantage

11-05-2021

Lørdag aften kunne man få en ny og spændende oplevelse i Frederikshåb Plantage; en gåtur efter mørkets frembrud.

Billeder fra natten
Billeder fra natten

Gåturen var en del af ”Nat i naturen”, som er et samarbejde mellem Det Danske Spejderkorps, Danmarks Naturfredningsforening, Ungdomsringen, Naturstyrelsen med flere, og er et initiativ under ’Vores Natur’.

Over 150 mennesker benyttede sig af tilbuddet fordelt over hele natten. Folk gik alene eller i deres egen gruppe og fulgte én af de to markerede ruter. Ruterne var markeret med knæklys, så nattesynet ikke blev påvirket, og turen ind i mørket blev en god og tryg oplevelse. Selvom regnen faldt blidt og de fleste dyr sad i ly, var det stadig en unik oplevelse at gå i den stille skov. Rumfornemmelsen ændres, så man automatisk sætter tempoet ned, bliver mere opmærksom på omgivelserne og oplever, at sanserne skærpes. Lugte kan fx opleves anderledes og stærkere. Nattesynet bliver bedre og bedre, jo længere tid du opholder dig i mørket. Og efter godt 25 minutter, vil du have et optimalt nattesyn.  Nattens lyde er anderledes, og den larmende stilhed blev et spændende bekendtskab for alle deltagere.

Om natten er der en helt anden form for aktivitet end om dagen. De nataktive dyr har netop tilpasset deres sanser, så de kan begå sig i mørket. Fx har ugler et formidabelt nattesyn samt hørelse, og flagermus benytter sin ultralyd og ekkolokalisering til at navigere i mørket. Selvom der ikke var den store aktivitet i lørdags grundet regnen, var det stadig en fantastisk oplevelse, som vi overvejer at gentage.