De "rygende bjerge" er fundet frem i Frederikshåb Plantage

04-04-2022

De ”rygende bjerge” i Frederikshåb Plantage blev i weekenden fundet frem af 20 af Naturstyrelsens frivillige. Bevæbnet med stor energi, håndsave og ørnenæb blev der klippet og savet vej gennem et tæt bælte af træer og buske, så udsigten åbnede sig fra skovvejen Langs Egene og ind mod klitten Store Rygbjerg.

Store Rygbjerg er navnet på den højeste klittop i plantagen, der rejser sig mere end 20 meter op over vandfladen i Syvårssøerne. Den mægtige sandklit står som et monument over 16-1700 årenes voldsomme sandflugter på egnen. Stedet hed oprindelig Røibjerg. Det fortæller om flyvesandets hærgen, der netop har skabt indlandsklitterne i plantagen og på Randbøl Hede.

Omtrent samme sted lå indtil omkring 1660 det lille landsbysamfund med navnet Rygbjerg. Kilder fortæller om Rygbjerg bøndernes forgæves kamp mod flyvesandet op gennem 1600-årene, og om hvordan de til sidst opgav marker og gårde og flyttede fra stedet.

På nær navnet på de største klittoppe og måske enkelte kulturplanter fra de tidligere landbohaver, så har sandet dækket alle fysiske spor af den gamle landsby.

Sammen med den nye udsigt er det nu planen, at der skal opsættes borde-bænke på stedet sammen med en info-tavle, der fortæller lidt om den gamle landsby og de rygende bjerge. Det bliver en af opgaverne for det frivillige projekt, når gruppen atter mødes i plantagen i maj måned. Det vil give kommende skovgæster mulighed for at kunne nyde udsigten sammen med en fortælling om det særlige sted.

Der er i øvrigt altid plads til nye på holdet af frivillige – så skulle du have lyst til at være med til at skabe mere og bedre natur i Frederikshåb Plantage, samt nye og bedre oplevelser for skovgæsterne, så er du velkommen til at kontakte Naturstyrelsen Trekantsområdet.

 

Arbejdet er igang. Bevæbnet med håndsav og ørnenæb bliver udsigten åbnet for opvækst af træer og buske.

 

Det færdige resultat. Flot udsigt til Store Rygbjerg. 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.