Årets store tyttebærweekend banker på: Kom til drive-in plukning i naturen

25-08-2022

Den sidste weekend i august går også under navnet ”tyttebærweekend”. Her åbner Naturstyrelsen Søhøjlandet nemlig ekstraordinært for bilkørsel i Gludsted Plantage, Kompedal Plantage og Harrild Hede/Nørlund plantage.

"Tyttebærweekend" hedder den over 20 år gamle tradition, der altid finder sted i den sidste weekend i august, der i år tæller lørdag og søndag den 27. og 28. august.

Traditionen går i al sin enkelthed ud på, at man denne weekend tager i skoven og plukker tyttebær. I Midt- og Vestjylland er der, blandt lokale, en lang tradition for at holde tyttebærweekend.

 

Tyttebærrene – der er små og røde – og som vokser vildt i Danmark på heder og i skovlysninger, er velegnet til syltning og kompot – og smager fx lækkert i grød, desserter eller som tilbehør til vildt eller fjerkræ.

Naturkogebogens opskrift på tyttebærsyltetøj

Weekendens ”drive-in” mulighed gør bærjagten noget nemmere – og for ældre og gangbesværede er det desuden også en god mulighed for at køre ud til nogle områder, der normalt kan være udfordrende at nå.

Se 63 lettilgængelige naturoplevelser i statens naturområder

 

I den kommende tyttebærweekend vil der være adgang med bil fra solopgang i tre hedeområder i Søhøjlandet, som normalt er lukket for al privat motorkørsel.

I de statsejede naturområder er alle velkomne til at samle svampe og bær – dog højest svarende til, hvad der kan være i en bærepose. 

Der er dog ikke kun tyttebær på programmet for dig, der tager på tyttebærweekend i de statslige naturområder.

Naturen netop nu byder nemlig også på blåbær, svampe, og man kan også være heldig at få et glimt af kronvildt, rovfugle og rådyr på flere af arealerne. 

Her kan du køre i Søhøjlandet

Følgende områder er åbne for bilkørsel lørdag den 27. august og søndag 28. august fra solopgang til solnedgang. Klik på hver enkelt og læs mere om området.

Tager man til Harrild Hede søndag d. 28. august, vil der være forskellige aktiviteter, da der er Harrild hede dag. Læs mere om dette arrangement her:

Harrild Hede Dagen 2022

 

Find en en guide til den nærmeste naturperle

Hent inspiration til udflugter i Naturstyrelsens naturguider.

Se alle naturguiderne

Ud i naturen

Cykelruter, shelters og meget mere på udinaturen.dk – Danmarks guide til natur- og friluftsoplevelser.

Gå til udinaturen.dk

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.