Brølende brunst i Dyrehaven

26-08-2022

Giv de store kronhjorte plads til kamp og kurtisering

Der lyder i disse dage nogle langtrukken og dybe brøl i Dyrehaven. Det er efterår og endnu engang blevet tid for kronhjortenes brunst. Det er et fantastisk sceneri i naturen, som tiltrækker flere og flere mennesker fra nær og fjern. Der kommer fotografer fra det meste af Europa, som er tiltrukket at den smukke natur i Dyrehaven og chancen for gode billeder af en kamp mellem de store hjorte. De mange mennesker og de store kronhjorte der er fulde af hormoner, kan være en dårlig kombination, hvis ikke man passer på. Hjortene skal nydes på afstand, så der ikke opstår farlige episoder for dyr og mennesker. Derfor bruger Naturstyrelsen alle muligheder for, at give gode råd, som kan sikre en sikker og god oplevelse.

”En stor kronhjort kan veje op til 230 kg og med sit imponerende gevir skal der ikke meget fantasi til at forstille sig farlige situationer”, fortæller skovfoged Jacob Skriver og forsætter. ” vi oplever hvert år ubetænksomme besøgende, der prøver at komme tæt på de brølende kronhjorte for at tage billeder eller tvinge dem til kamp. Det er både dumt og farligt, for hjorten skal ikke forstyrres”.

Derfor råder Jacob Skriver alle der vil opleve kronhjorte brunsten til, at holde sig på veje og stier og holde god afstand. Det er også forbudt at fodre hjortene.

Kronhjorten kommer i brunst i midten af september. De næste 3-4 uger kan man i den sydlige del af Dyrehaven opleve, at ca. to håndfulde store kronhjorte prøver at lokke hinderne til. De har delt området imellem sig i store territorier, og de dybe brøl skal fortælle nabohjorten, hvor farlig en karl den er.