Bøgen blomstrer særligt meget i år

11-05-2022

Der er særligt mange blomster på bøgetræerne i de nordsjællandske skove lige nu, hvor bøgen er sprunget ud og står med lysegrønne blade.

Bøgegren med blomster

Blomsterne udvikler sig hen over forår og sommer til frø. På bøgetræet kaldes frøene bog – og det varsler om gode muligheder for frøhøst til efteråret. Der er mangel på frø af gode sunde bøgetræer til plantning af nye skove, og Naturstyrelsen Nordsjælland glæder sig derfor over udsigten til en god frøhøst. Medvirkende til at det formentlig bliver det man kalder ”oldenår” (ældre betegnelse for år, hvor skovene gav særligt mange bog og agern til landmændenes svin, som gik løs i skovene tilbage i 1700 - 1800) er, at forsommeren 2021 var lun og tør, hvilket giver stor blomstring det følgende år . Det er dog ikke sikkert, at de mange blomster betyder mange frø til efteråret. Blomsterne skal have mulighed for at udvikle sig uden for mange forstyrrelser som fx forårsnattefrost og skadevoldere, og skal derudover bestøves, for at blomsterne bliver omdannet til bog.

Mange blomster på et bøgetræ betyder i øvrigt, at træet ikke vokser lige så meget som normalt, da meget af den næring træet optager bruges til at danne blomster og efterfølgende frø.

Tag ud og se den lysegrønne bøgeskov og blomsterne på træerne lige nu. Du kan finde forslag til ture i de digitale naturguides på nst/nordsjælland