Forårstravlhed i Skovbunden

04-04-2022

De hvide anemoner har travlt med at gennemleve sæsonen, inden skoven springer ud.

De hvide anemoner har travlt med at gennemleve deres korte liv, inden skoven for alvor springer ud.

En af forårets første blomster, de hvide anemoner, blomstrer nu som en galakse af stjerner henover skovbunden. De kan ses i tykke tæpper af spæde grønne og hvide farver i Jægersborg Hegn, Rude Skov, Geels Skov og mange andre af de lokale løvskove, men ikke i Dyrehaven… Forklaring følger.

Alle kender anemonen med den stjernelignende hvide blomst med 5-8 kronblade, som ofte er lyserøde på undersiden. På hver af de blomstrende stængler sidder en blomst og tre blade, som godt kan ligne en lille hånd.

Selv om skoven nu er grå, og aprilvejret kan true med både sne og frost, så er anemonerne klar til at sprede deres slør over skovbunden. Det kan de, fordi de i de tykke rødder har gemt en masse opsparet energi fra sidste år, som de nu bruger til at sætte blade og blomster, inden de store træer springer ud og stjæler alt lyset.

Alle anemonerne er giftige, når de er friske. De indeholder et giftstof der hedder anemonol – så smag ikke på dem! Men hjortene, især rådyrene, kan tåle giftstoffet, så spæde anemoner er ofte vintermad for dem. Derfor finder man kun meget sjældent anemoner i Dyrehaven. Hjortene spiser dem som lækre sprøde snacks.  

Anemoner er overraskende langsomme til at sprede sig (knap to meter på hundrede år), idet spredningen mest er afhængig af væksten fra ​​deres rødder, frem for spredningen af ​​deres frø. Derfor er anemonerne også en god indikator for gammelt skovområde. Anemoner kan dog også sprede sig med frø. Det får de hjælp til af de tidligste myrer, som er vilde med de fede oliedråber, som findes på ydersiden af anemonefrøene. Myrerne snupper frøet, sutter olien i sig og spytter frøet ud igen på deres vej fra anemone til myrebo, og så er der sået en ny anemone.

Blomsterne indeholder ingen nektar, men de blive gerne besøgt af fluer og biller, som finder pollen i blomsterne. Af samme grund er anemonerne også vigtig mad for de første humlebier, som virkelig har brug for pollen, der er en ren proteinbombe og derfor rigtig gode for bierne, når de nu skal til at producere masser af æg. Når bierne henter pollen, kvitterer de ved at bestøve blomsterne, så både bi og blomst har gavn af besøget. Tak, siger de begge to!