Nu skal heden brænde

21-03-2022

I uge 12 gennemfører Naturstyrelsen Trekantsområdet hedepleje på hede- og græsarealerne i Gyttegård og på Randbøl Hede.

Naturstyrelsen Trekantsområdet brænder hederne af. Det er ikke for at heden skal forsvinde, men for at holde lyngen ung og forhindre at det hele gror til i krat og græs. Lyngen har behov for at blive forynget med nogle års mellemrum og samtidig sikre afbrændingen at græs, som fx blåtop holdes nede og giver plads til at lyngen kan spire og gro. Afbrænding kan umiddelbart virke som et voldsomt indgreb, men allerede den kommende sommer kan man opleve, at nye skud af blandt andet hede- og klokkelyng spirer frem. 

Afbrændingen gennemføres i mindre felter og der laves brændbælter rundt om feltet først, således at ilden ikke kan sprede sig. En god sidegevinst er også at dyrene på heden har mulighed for at flytte sig fra ilden. 

 

Du er velkommen til at kigge

Man er velkommen til at komme forbi og kigge - det er et imponerende syn. Vi har folk på stedet og de vil gerne forklare, hvorfor vi brænder af og hvordan vi kontrollerer ilden. Man skal naturligvis følge deres anvisninger, så det hele forløber sikkert. Der er nemlig store krafter på spil og det ser voldsomt og imponerende ud. Men vi tager meget hensyn til sikkerheden og der brændes kun små felter ad gangen, så det hele tiden er til at overskue. 

 

Vejret bestemmer

Det er vejret som bestemmer mest. Det er bedst at brænde efter nogle dage med tørvejr. Og det må heller ikke blæse for meget, for så bliver afbrændingen svær at styre. I denne uge ser det ud til at det hele passer sammen. 

Af hensyn til dyrelivet brænder Naturstyrelsen ikke hede efter 1. april.  

 

 

Læs mere om naturtypen Heden hos Miljøstyrelsen 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.