Flere sæler på strandene lige nu

07-03-2022

Naturstyrelsen Nordsjælland får for tiden flere henvendelser fra bekymrede borgere, som har set sæler ligge i strandkanten og hvile sig. Bekymring går på, om sælen er syg, da den ofte ligger på siden og med den ene luffe strittende op i luften.

Spættet sæl i vandet

Der er i de fleste tilfælde ikke tale om en syg sæl, men simpelthen en træt sæl, som svømmer ind i strandkanten og hviler sig efter den har jaget føde ude på havet. Sælen hviler sig bedst ved at ligge sig på siden, så den ikke får tryk på brystet. Derfor rækker den ene luffe op i luften. Luffen er ikke brækket, men blot resultat af en god hvileposition for sælen.

Den stigende bestand af sæler i de danske farvande betyder, at man ser flere sæler ligge og hvile sig på de nordsjællandske kyster. Både spættet sæl og gråsælen er i stigning og holder til omkring blandt andet Hesselø og Hallands Vãderõ, hvorfra de svømmer ud i Kattegat og Øresund og jager føde som primært er fisk. Lige nu er det typisk voksne sæler, som kan finde på at hvile på strandene. I sommermånederne efterlader mødrene deres unger på stranden mens de svømmer til havs og jager føde. Møder man en sæl på sin gåtur på stranden, skal man lade den ligge og holde afstand. Er man i tvivl om sælen er syg eller såret, kan man kontakte Dyrenes Vagtcentral 1812 eller Naturstyrelsen Nordsjælland, som vil vurdere, hvad der skal gøres.

Læs mere om sæler på stranden her https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/jagt/tilskadekommet-vildt/saeler-og-hvaler/