Oplysningskampagne: Din hund er velkommen i naturen – i snor

01-11-2022

I løbet af de næste par uger vil du møde ansatte i Naturstyrelsen Søhøjlandet på udvalgte arealer, som oplyser om hvorfor og hvor hunden skal være i snor.

Vis hensyn til andre hunde og mennesker - hav hunden i snor.

Du gør andre mennesker trygge og glade når din hund er i snor

På Naturstyrelsens arealer i Søhøjlandet ser vi ind imellem skovens gæster gå tur med deres hund uden snor. Det har vi altid fokus på i Naturstyrelsen, men lige nu gør vi en ekstra indsats for at oplyse om hvorfor din hund skal være i snor, når du ikke er i en hundeskov. Selvom du elsker din hund højt og den elsker dig, er der faktisk mange der ikke bryder sig om løse hunde. Over halvdelen af voksne mennesker er bange for at møde en løs hund i naturen. Du viser bedst hensyn til dem der er utrygge ved hunde, ved at holde hunden i snor. Det samme gælder for mødet mellem hunde der ikke kender hinanden. Det er mere trygt for din hund og den andens hund, at begge er i snor.

Vis hensyn til naturens beboere

Din hund er sød, men den er også et rovdyr. Her skal man huske, at de vilde dyr i naturen er meget opmærksomme på dig og din hund, netop af den grund. Selvom du kan kalde hunden til dig når den får færten af et dyr, har den allerede fået stresset dyret. Har du hunden i snor, er du med til at passe på naturens vilde dyr og fugle.

  • Husk, at dem du møder på din vej er gladere hvis din hund er i snor
  • Husk, at alle hunde - også de ellers fredelige og velafrettede - har et jagtinstinkt
  • Husk, at reglerne også gælder, selv om der ikke er opsat skilte
  • Husk, at der gælder særlige regler for træning af hunde. Kontakt derfor den lokale enhed af Naturstyrelsen, hvis du har planer om hundetræning.

Naturstyrelsen kan anmelde det til politiet, hvis en hundeejer lader sin hund løbe løs, uden at hundeejeren har fået lov. Dette kan udløse en bøde på over 2000 kr.

 

I hundeskove må din hund gerne løbe uden snor

I hundeskoven må du lade din hund gå uden snor. Du skal have fuld kontrol over hunden, og kunne kalde den til dig. Du kan dermed også forvente, at andre der lufter deres hund i hundeskoven kan kalde deres hund tilbage, hvis den kommer og vil hilse på din hund.

Naturstyrelsen har 250 hundeskove over hele landet. Du kan bruge udinaturen.dk til at finde hundeskove.

Her må du lufte uden snor

I Naturstyrelsens hundeskove må du lade din hund løbe frit - under forudsætning af, at du har fuldt herredømme over hunden. 

Fuldt herredømme

Fuldt herredømme betyder ifølge tidligere domme, at hundeføreren kan standse hunden, hvis den fx angriber andre dyr og mennesker.

Hunden skal altså have tæt kontakt til føreren og må ikke genere andre gæster, hunde eller det vilde dyreliv, fx ved at true eller løbe efter dem.

Hunde, som ikke fx prompte kommer på kald, skal derfor føres i snor eller holdes ved fod. Det er som udgangspunkt hundeføreren, som har ansvaret for at undgå konflikter.

Regler i hundeskoven

Reglerne i Naturstyrelsens hundeskove gælder ikke automatisk hos kommuner eller private skovejere. Tjek derfor altid efter hos skovejeren, om reglerne for hans eller hendes hundeskove.

Læs mere om hundeskove i Søhøjlandet i folderne her:

Hundeskove ved Ry

Hundeskove omkring Silkeborg

Hundeskove ved Aarhus

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.