Kikkert på Herstedhøje

21-10-2022

Der er en flot udsigt fra toppen af Herstedhøje.
Lige nu er det træktid, og så er der mange, der nyder synet af trækfuglene og specielt af de mange rovfugle, der svæver over højen, kredser sig op i højere luftlag for at glide videre på brede vinger og derefter at fortsætte trækket mod syd. Ofte er der tale om små flokke af fugle men på stille dage med sol, kan der være tale om hundredevis af rovfugle, der kredser over Herstedhøje.

I 2019 blev denne fine kikkert sat op på Herstedhøje

Herstedhøje er ligefrem blevet et udflugtsmål for ornitologer og andre, der fascineres af de mange fugle.

Det er nu ikke kun fugletræk og naturoplevelser, der lokker folk op på højen. Når man har gået de mange meter fra foden af højen og op til toppen, befinder man sig 67 meter over havets overflade, og så er der en formidabel udsigt over Vestskoven og videre ud over København, Roskilde og det er endda i klart vejr muligt at se helt ud over Køge Bugt med Stevns Klint som baggrund, som ligger mere end 40 km fra Herstedhøje.

For at give de besøgende rigtig gode muligheder for at studere markante bygningsværker, landskab og udsigten blev der i 2019 opsat en kikkert på toppen af Herstedhøje, og den er der rigtig mange, der er glade for at benytte.

Men Henrik Søfeldt fra Naturcenter Herstedhøje fortæller, at det desværre ikke er alle der nøjes med at kigge i kikkerten.

”Desværre er der også nogle få, der synes, at det er sjovt at ødelægge, så kikkerten har gennem tiden fået lidt ar og skrammer, siden den blev opsat i 2019. Lidt graffiti på kikkerten, men det gør den da heldigvis ikke ubrugelig, spark på siden har heller ikke gjort så meget”.

Nu har kikkerten desværre fået en hårdhændet behandling, idet kikkerten er revet af det kraftige stålbeslag, der holder den på sin fod. Lykkeligvis var kikkerten ikke fjernet helt så en lokal borger fandt senere kikkerten, der lå smidt i græsset, og det ser da heldigvis ud til, at Naturstyrelsen kan få smedet et nyt beslag.

Henrik Søfeldt håber det lykkes, men som han siger, ”så skal hærværket nødig fortsætte, så vi kan blive ved med at have en kikkert deroppe til glæde for borgerne”.

Der mangler noget - men der bliver snart svejset et nyt beslag

Der er virkelig brugt kræfter for at flå kikkerten af

Henrik Søfeldt fortæller, at kikkerten oven i købet har en flot historie bag sig.

”Kikkerten er den pris, som lederen af naturskolen, Inge Christensen, modtog i 2019 for sit dygtigt udførte arbejde med naturvidenskabsfestivaller for skolebørn. Inge Christensen besluttede da, at kikkerten netop skulle sættes op på et sted, hvor så mange som muligt kan have glæde af den, og det blev derfor på toppen af Herstedhøje”.