Indvielse med kanonsalut

08-09-2022

Stille gik det ikke for sig da projektet De fem Halder blev indviet lørdag d. 3. september 2022. Omkring 1700 besøgende var mødt op for ved selvsyn at besigtige de nye tiltag ved Hald Hovedgård.

Kanonskud markerede indvielsen
Kanonskud markerede indvielsen - foto Morten Dueholm.

Projektet De fem Halder har nu været i gang siden 2015, hvor projektet blev skitseret og beskrevet af partnerne bag projektet. Projektet har været sat i stå i et par omgange af forsinkelser og indsigelser i forbindelse med myndighedsbehandlinger.

Men nu er projektet blevet en realitet med masser af nye elementer og synliggørelse af historiske perioder.

Haldhovedgård set fra oven.

Hald Hovedgård og parken set fra luften, foto Morten Dueholm.

”Jeg er specielt glad for de mange nye muligheder, der er for at opleve landskabet og den sammenhæng der er mellem de enkelte historiske elementer området rummer”, siger projektleder, Steen Bonne Rasmussen skovfoged ved Naturstyrelsen Kronjylland. Og han fortsætter, ”Der er nu skabt et naturligt forløb mellem de seværdige fortidsminder, og en ny måde at opleve området på. Vi har forsøgt at gøre området mere tilgængelig for de fleste besøgende både de der er rask til bens og de der måske er udfordrede på den en eller anden måde. Både voksne og børn har muligheder for at få nogle gode og forhåbentlig berigende oplevelser ved et besøg ved De fem Halder.” 

Projektet omfatter en del nye elementer i området, to af de mest iøjnefaldende er nok gangbroen ved Gammel Hald, der som en lang slange smyger som om det gamle borgsted, og så overbygningen på tårnet på Hald Slot (Jørgen Friis’ Hald) , der viser bygningens højde, som den var en gang.

Markering af tidligere tiders bygninger ved Hald Slot.

Hald Slot med ny overbygning på tårnet og markeringer af bygninger i gårdrummet, foto Morten Dueholm.

Begge disse nye tiltag vil sammen med en række nedslag i form af foretagne rydninger, arkitektoniske greb og stramninger give en mere helstøbt indtryk af områdets 800-årige historie.

 

Læs mere om projektet De fem Halder.

Læs også den digitale guide til området.