Vis hensyn: Spurveuglen yngler nu i Danmark

13-04-2023

I Gludsted plantage er der observeret et ynglende spurveuglepar. Naturstyrelsen markerer med skilte, hvor besøgende kan vise særligt hensyn til spurveuglen i yngleperioden.

Spurveuglen i Gludsted Plantage efter vellykket jagt. Spurveuglen jager helst i skumringstimerne. Foto: Thomas Garm Pedersen

Europas mindste ugle

Ornitologer fra Dansk Ornitologisk Forening har det sidste stykke tid observeret et spurveuglepar i Gludsted Plantage. Spurveuglen er, som navnet antyder, en meget lille ugle. Den er ikke meget større end en stær, og dermed Europas mindste ugle. Alligevel kan navnet også hentyde til uglens byttedyr. Spurveuglen tager gerne spurvefugle og andre småfugle – den kan endda nedlægge fugle der er større end den selv.

Vis hensyn

Spurveugleparet er det eneste kendte ynglepar i Danmark i nyere tid, og derfor skal fuglene have fred. Spurveuglen er fredet under dansk, så vel som EU-lovgivning, og vi er dermed forpligtede til at passe godt på det ynglende par. Som skovgæst tager du bedst hensyn ved at respektere de anvisninger Naturstyrelsen har opsat i området, og naturligvis overholde de almindelige adgangsregler, som at holde hunden i snor og ikke være støjende.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.