Steder der tæller: Naturstyrelsen Sønderjylland får realiseringsstøtte til naturområde Slivsø, der skal fremhæves af kunst og arkitektur.

29-06-2023

Med støtte fra Realdania og Ny Carlsbergfondet skal Naturstyrelsen Sønderjylland arbejde på at realisere projektet Slivsø ved Haderslev - en enestående naturoplevelse, der er et nøje udvalgt sted til noget helt særligt.

Slivsø Haderslev

Selvom nogle steder har noget særligt at byde på, kan det kræve lidt ekstra, før de for alvor kommer på danmarkskortet.

Gennem kampagnen ”Stedet Tæller X” får oversete områder en arkitektonisk og kunstnerisk bearbejdning, så stedet får X-factor. Bag kampagnen står Realdania og Ny Carlsbergfondet.

Naturstyrelsen deltager i kampagnen med tre projekter: Sønderstrand på Rømø, Slivsø ved Haderslev og Rødby på Lolland. Her skal kunsten og arkitekturen fremhæve det unikke ved stedet og tiltrække et endnu større publikum.

I alle tre projekter samarbejder Naturstyrelsen med de lokale kommuner; Tønder, Haderslev og Lolland.

Sønderstrand på Rømø – grænseløse horisonter

På Sønderstrand er der grænseløse horisonter, hav og himmel, sand og skønhed så langt øjet rækker.

Nu skal den eksisterende ankomstplads forvandles fra parkeringsplads og skilteskov til en destination for naturoplevelser, der samler og formidler det storslåede landskab i konstant forandring.

Oplevelser, som samtidig skal være tilgængelige for alle.

Slivsø ved Haderslev – en enestående naturoplevelse

Slivsø ligger som en naturperle i landskabet syd for Haderslev i Sønderjylland.

Området er i dag relativt ukendt og ideen er at skabe en sammenhængende og attraktiv naturoplevelse, der visuelt og formidlingsmæssigt åbner stedet for de besøgende.

Det eksisterende pumpehus og udsigtspunkt skal gentænkes med udgangspunkt i landskabet, og området skal gøres tilgængeligt for mennesker med nedsat mobilitet. 

Målet er sammen med Haderslev Kommune og lokale ildsjæle at skabe et attraktivt besøgsmål og et lokalt samlingspunkt for friluftsliv og naturformidling til særlig glæde for lokale skoler, institutioner og foreninger.

Rødby på Lolland – infrastruktur møder rå natur

Langs motorvejen ved Rødby, skal der skabes et landskabsværk i krydset mellem den lineære, larmende infrastruktur, der bevæger folk, og et nyt areal udlagt til vild natur og rekreation.

 

Værket skal være et vartegn og tilbyde en naturfyldt pause for både lokale og de rejsende mellem Tyskland og Danmark.

Infrastruktur X Rå natur skal kunne ses på afstand i høj fart på motorvejen og samtidig også kunne opleves tæt på.

Projektet udvikles i samarbejde med Lolland Kommune og Femern A/S.

Men hvordan kommer det til at se ud?

Måske sidder du lige nu med ét spørgsmål tilbage: Hvordan kommer det til at se ud? Og dét er netop også det næste skridt i forløbet.

Stederne bliver til efteråret udbudt i en idékonkurrence blandt nyetablerede tegnestuer og kunstnere. Man forventer at konkurrencen er afsluttet i foråret 2024.

Herefter skal Naturstyrelsen arbejde videre med at udvikle ideérne, finde den resterende finansiering og dernæst indhente tilladelser og dispensationer før anlægsarbejdet kan begynde.

Tak til Realdania og Ny Carlsbergfondet.

Læs mere om kampagnen Stedet Tæller X her