Heden brænder!

15-05-2023

En solrig tirsdag i slutning af marts, satte Naturstyrelsen Vadehavet ild til Åskov hede.

En hede der ligger i Stensbæk plantage, sydvest for Gram. Heden er kun plejet enkelte gange og er derfor begyndt at gro til i træer, buske og græs. Men der kan stadig findes fine blomster på heden, men der skal ledes længe efter dem.

Ved brug af ild som virkemiddel, undgår man at ødelægge strukturen på arealet og afbrænding i mosaik, sikrer at hedens dyreliv overlever.

 

Formålet med afbrændingen var at fjerne et tykt lag af græsarten blåtop, og give plads til hedens øvrige flora. Blåtop spirer dog hurtigt efter en afbrænding, og uden afgræsning eller gentagende afbrændinger, kan resultatet blive en kraftigere vækst af græs. Hen over sommeren og efteråret skal der gå en flok får på heden, som græsser de friske græsspirer og andet uønsket opvækst. Gennem afgræsningen, presses græsset yderligere og giver plads til lyngheden kan genetablere sig. Det er som udgangspunkt ikke planen at samme områder skal brændes flere gange, da sandsynligheden for at et nyt græstæppe opstår er lille, takket være fårene.

Hen over de næste 10 år vil hele heden blive brændt i delområder -  også kaldet mosaik – der hvor græslaget af blåtop er tykt, eller hvor fårene ikke kan følge med, indtil græs, træer og buske ikke længere dominere heden. Med tiden vil lyng, guldblomme og andre blomster kunne sprede sig.

  

 Heden må ikke brændes efter 1 april for at sikre, at de vilde dyr ikke skades. Her ligger hugormen på det afbrændte areal og soler sig. Under afbrændingen ligger den beskyttet i dens hul, hvor den også overvintre.

 

Fårene på heden bliver flyttet rundt til nye arealer, efterhånden som de græsser blåtoppen ned.

Blomstrende guldblomme på heden.

Birgitte Vollmer

Biolog
Naturstyrelsen Vadehavet

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.