Med hunden i naturen

15-03-2023

Foråret og påsken står for døren og hunden skal luftes.

To løse hunde
Har du styr på din hund bliver oplevelsen bedre for dig, hunden og alle andre

Rigtig mange mennesker holder af at lufte deres hund i naturen. Det kan man gøre i stort set alle statens skove og naturområder, når bare den er i snor. Naturstyrelsen har derudover udpeget en række skove eller dele af skove, hvor hundene må løbe uden snor. Naturstyrelsen har også en række hundeskove med hegn om, hvor hundene frit kan løbe rundt. De skal selvfølgelig altid være under kontrol såvel i hegningen som i de andre hundeskove, så de ikke generer andre naturbrugere og så de ikke pludselig stikker af efter en hare, en fugl eller bare forstyrrer det vilde dyreliv.

Vi er mange ude i naturen
”Vi er blevet mange flere mennesker og hunde i naturen og det presser det vilde dyreliv. Tænk på at det er deres hjem vi færdes i og mange forstyrrelser kan betyde, at de ikke får føde eller hvile nok eller ikke får mulighed for at opfostre deres unger,” siger Anne Johannisson, biolog og naturvejleder og fortsætter: ”Der skal være plads. til de dyr, der lever vildt i skove, på heder, enge og i andre naturområder ellers går det ud over biodiversiteten. Det er ofte også det vilde dyreliv som en ugleunge i et træ eller en råbuk i solopgangen, der giver os de gode naturoplevelser.”

Udrygge
Ikke alle bryder sig om at møde løse hunde og for børn kan det voldsomme. Så også derfor skal reglerne om, at hunde skal føres i snor uden for hundeskovene respekteres.

Græsningshegn
Flere og flere steder på Naturstyrelsens arealer er lysåbne områder hegnet for, at kreaturer eller heste med deres afgræsning kan holde naturtypen åben og blomsterrig. De fleste hegninger er åbne for færdsel gennem klaplåger eller stenter. ”Går du med hund i hegninger med græssende dyr, er det vigtigt, at din hund er i kort snor, så der ikke står uheldige situationer. Dem har vi set andre steder i landet og det vil vi meget gerne undgå her i Nordsjælland,” siger Mikkel Bornø Clausen, som er skovfoged og har ansvaret for plejen på de lysåbne arealer.

Hegnede hundeskove
Syv steder i Nordsjælland har Naturstyrelsen sat hegn på arealer op til et par hektar, hvor hunden må løbe løs. Det er i Ullerup Skov, Høbjerg Hegn, Æbelholt Skov ved Tjæreby, Gørløse Skov, Grønlien og Hørup Skov. Og i Store Lyngby Skov har skovens laug lavet en "hundehave" med hegn om. Her er flere steder bord-bænkesæt eller bænke i hegningen, så man kan tage sig et hvil og drikke en kop kaffe og stadig have hunden inden for synsvidde. 

Bødeblokken kommer frem af
Naturstyrelsen Nordsjælland har i flere år lavet kampagner for at gøre opmærksom på disse forhold, og har samtidig taget ud med notesblokken for at vise, at det er alvor og ikke bare en venlig henstilling. Det gør vi også i år. Hundeejere vil derfor blive mødt med bødekrav, hvis forbuddet ikke overholder. Også det er første gang. Naturstyrelsen henstiller derfor alle hundeluftere til fremover at benytte hundeskovene, hvis hunden skal slippes fri af snoren.

Tænk på andre, det vilde dyreliv, dyr i hegninger og andre hunde.

Gud luftetur!

 

Faktaboks:

Der findes en del hundeskove i Nordsjælland:

Gå ind på: www.udinaturen og søg på hundeskove

Download folder: https://naturstyrelsen.dk/publikationer/2021/maj/tak-fordi-du-har-din-hund-i-snor/

Læs evt. mere på: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/med-hund-i-naturen/