Ny kulturhistorisk vandrerute åbner i Silkeborg

31-03-2023

Lørdag den 1. april åbner en ny kulturhistorisk vandrerute gennem Vesterskoven i Silkeborg. Den nye rute er et resultat af projektet ”I fortidens fodspor”, der kobler friluftsliv med kulturhistorie.

Drej på håndtaget og fortællingen begynder. Bag stammen kan skimtes en gravhøj. Dem er der mange af i Vesterskoven, og historien om dem kan du få ved lytteposten her.

Den nye vandrerute byder på spændende fortællinger om de spor og historier fra fortiden, der gemmer sig i landskabet. På turen kan du opleve 10 nye formidlingsstationer, hvor du fx kan blive klogere på gravhøje, parforcejagt, skovens natur og jernaldermarker.

Til åbningen vil der være mulighed for at smage vildtkød over bål, grutte mel på sten og bage fladbrød som i jernalderen. I kan også prøve at skyde med bue og pil og komme på jagtworkshop med vejledere fra Naturstyrelsen.

De yngste besøgende på åbningsdagen har også mulighed for at deltage en i storstilet skattejagt, hvor de skal finde spor i naturen.  

Åbningen af den nye rute finder sted ved Mindestenen i Vesterskoven, lørdag 1. april kl. 10.00-14.00. 

Vesterskovens historie udfoldes

Vesterskoven er en skov hvor de ældste bevoksninger er over 230 år gamle. Det betyder imponerende høje nåletrær og facinerende aldrende bøgetrær fyldt med svampe og andet nyt liv. Men på den store tidsskala er 230 år ikke meget, og historien om hvordan kulturen, livet og naturen på stedet har udviklet sig gennem 2000 år, kan man nu opleve gennem lydfortællinger, lykkehjul, Quizzer m.m.

Projekt nomineret til pris

Den nye vandrerute er en del af projektet ”I fortidens fodspor”, der også har stået bag en lang række formidlingsstationer langs vandreruter ved Bølling Sø. Her finder du bl.a. fortællingen om Tollundmanden.

Den historiske formidling ved Bølling Sø har netop været nomineret til Historiske Dages Fornyelsespris, der hædrer initiativer, der formidler historie på nye, anderledes og overraskende måder og som samtidig gør den tilgængelig for flere. 

Et af de vigtigste formål med projektet er at få flere til at bevæge sig i naturen. Projektet er et samarbejde mellem Museum Silkeborg, Naturstyrelsen og Silkeborg Kommune. Nordea-fonden støtter projektet med 3,6 mio. kr.

Vandreruter vækker interessen for fortiden

I 2022 har der været ca. 12.000 besøgende på ruten ved Bølling Sø og de forskellige lyttestationer har været afspillet mindst 7000 gange.

En evaluering foretaget af Silkeborg Kommune viser samtidig, at 97 % kunne tænke sig at prøve at gå turen igen og vil anbefale turen til andre.

Samtidig mener 86 %, at formidlingsstationerne bidrager positivt til oplevelsen og 90 % har fået lyst til at prøve flere ruter med formidling af fortiden.

 

Praktiske oplysninger:

Ruter og parkering

Du kan finde formidlingsposterne ved at følge gul eller blå rute i Vesterskoven.

Man kan parkere ved Vesterskov P-plads overfor Silkeborg Bad, P-pladsen ved mindestenen eller langs skovvejen ved Munkedalssløjfen.

Se parkering og ruter på kortet her: I fortidens fodspor kort, Vesterskoven

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.