Større begivenheder - kopi af tidligere års hjemmeside

Større begivenheder 2019

Den sidste fiskeørneunge blev sidst set på reden onsdag d. 21. august, så nu er alle 3 unger og deres forældre fløjet mod Afrika. Vi slukker for forbindelsen til kameraet med udgangen af måneden og håber så at udstyret overlever endnu en vinter, så det er klar når fiskeørnene forhåbentlig vender tilbage til Gribskov ca. 1. april 2020

D. 1. august 2019:
Alle 3 fiskeørneunger lever. De har nu fløjet et stykke tid, men opholder sig i træerne nær reden. Vi mener de fløj de første runder d. 15., 19. og 26 juli. De fodres stadig på reden, men må nu selv finde ud af at spise fiskene. Hunnen vil formentlig snart drage sydpå, mens hannen et stykke tid endnu vil bringe fisk til reden, ungerne vil kappes om fiskene hvis ikke de sidder og spiser i området. Reden er således tom i længere perioder, men der kan være hektisk aktivitet, når der bringes frisk fisk. Hannen bliver ved med at bringe fisk indtil ungerne selv kan flyve fra reden med fisken for at spise den siddende i et nærtstående træ. Så flyver hannen sydpå og ungerne må selv klare sig og få lært at fange føden.

30. 5. morgen klækkede det tredie æg

27. 5. morgen klækkede det andet æg

25. 5.  aften klækkede det første æg og kort efter fik den sit første måltid rå fisk

24. 4. blev det tredie æg lagt om aftenen - se video på enhedens facebookprofil 

21. 4. blev det andet æg lagt om aftenen

19. 4. blev det første æg lagt lige over midnat

D. 2. 4. så vi første gang 2 fiskeørne på reden. Se 5 minutters sammenklippet video af deres første møde i år


D. 1. 4. kl. 8.37 landede hannen for første gang på reden. Se video af ankomsten

Kameraet blev tændt d. 18. marts.

Større begivenheder 2018:

2018 blev ikke året med ynglesucces. Fiskeørnene blev i området hele sommeren, sidste gang vi har set hannen komme med fisk på reden til hunnen er den 11. august. Fiskeørnene forlod derefter området mellem 11. og 16. august og vi har slukket kameraet for vinteren.
Til alle jer, som synes, det er så trist, at fiskeørnene ikke yngler i år, vil jeg sige, at det er MEGET normalt, at fiskeørne ikke yngler HVERT eneste år. 
Fiskeørnene er allerede kønsmodne som 3K fugle (dvs. 3. kalenderår = 3. sommer) og fiskeørne kan blive op til 30 år gamle. 
Hvis de alle fik 2-3 unger hvert år, som alle overlevede, så ville bestanden blive enorm. 
Så det er naturens egen regulering, at de springer yngleår over.

11.5. Livet i reden har i år ikke været nær så intenst som sidste år. Vores spekulationer om hvorvidt det bliver et år uden unger tager til, da vi er meget langt henne på foråret. 

Fiskeørnene bygger løbende på reden, de parer sig mange gange og hannen bringer fisk til hunnen. Vi er ikke de eneste der holder øje med om der er kommet æg i reden! Og i dag er har de bragt græs/mos til reden, hvilket ofte er det sidste der sker inden æglægning, så måske er der håb endnu.

7. 5. Efter at der i en periode har været relativt stille omkring reden sker der pludselig noget.

25.4. Siden har fiskeørnene bragt meget nyt materiale og har uddybet reden, så den er klar, til der forhåbentlig snart kommer æg. Fiskeørnene har parret sig flere gange.

 

21. 4. Ses for første gang et par. Naturstyrelsen fik i weekenden flere henvendelser om, at var set en mage på reden. På videoen kan vi se magen lande d. 21. april kl. 12.06 og en lille halv time senere ser vi den første vellykkede parring.

22.4. kommer et par grågæs forbi

20.4. er der natligt besøg i den tomme rede

19.4. hannen har nu længe været i området og ses af og til på reden. I ly af mørket så vi i går morges 2 hanner, der slås om reden. Det kan man se på undervingerne, som de viser helt tydeligt! Hannerne er helt hvide på undervinge dækfjerene - hvis det havde været hunner, havde de haft to stiplede linjer gennem det hvide.
Begge kommer med advarselslyd.
Der er endnu ikke set nogen hun ved reden, så vi er bekymrede for, at der ikke kommer unger i reden i år.
Men selvom fiskeørnen ikke har en mage, vil den hele sommeren være i området og forsvare sit territorie. Og måske kan den i løbet af sommeren tiltrække en ny hun, som den kan danne par med næste år.

Så det er fortsat vigtigt, at der er afspærret og ro omkring dem.

8.4. og frem er hannen dagligt set på reden, hvor den flytter rundt på redemateriale, flyver nye grene til og uddyber redenbunden... og venter på hunnen.
7.4. Fiskeørnen - hannen ankom til området omkring reden.  

Afspærringen af yngleområdet blev genetableret med virkning fra 1. april 2018.
Kameraet har overlevet vinteren, men det lader desværre til, at Telenor har justeret deres antennemast, så den vinkler meget dårligt i forhold til senderen i fiskeørnereden. Vi har derfor nu i perioder meget dårligt signal.

Større begivenheder 2017:

Fiskeørnene flyver nu ( 30. 8. 2017) meget omkring og drager snart sydpå.
28. juli kl. 12.08 flyver den første unge ud i Gribskov
25. juli ungen der har har kunnet ses periodevis i løbet af natten på en gren under reden vender selv tilbage.
24. juli en unge bliver slået af en duehøg og revet ud af reden. Forældrefuglene angriber duehøgen, hvis skæbne er ukendt. Ungens hale kan længe ses, men forsvinder langsomt fra redekanten.

6. juni klækkede et æg lige over midnat. Først på eftermiddagen klækkede det andet æg. Begge unger ser livskraftige ud.
2. juni fløj fiskeørnen et æg ud af reden, formentlig fordi den kom til at træde det i stykker

1. 5. Der er nu 3 æg i reden
27. 4. Der er nu 2 æg i reden
25. 4. Kom det første æg i reden

Vi får mange henvendelser fra jer med jeres observationer, tak for det. Vi kan desværre ikke nå at svare på alle henvendelserne.

I 2017 kom den første fiskeørn tilbage den 2. april. Den 4. april så vi for første gang begge fiskeørnene i reden og den første parring.

Opsætningen af web-kameraet er planlagt og justeret i tæt samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening. Foreningens medlemmer deltager med tilsyn af afspærringerne til redeområdet. Den lokale redekoordinator vedligeholder en Facebookgruppe, hvor der orienteres om fiskeørnene, og hvor alle der har interesse i fiskeørnene og observerer noget vedr. fiskeørnene i Gribskov - stort som småt - er meget velkomne til at skrive observationer ind.

Vi har skiftet antenne, men har stadig periodevis relativt dårligt signal. Der vil stadig kunne opleves udfald i kortere og længere tid.

Oplev ørnene i skoven

Området hvor fiskeørnene yngler er lukket for offentlighedens færdsel i perioden 1. april - 31. august 2017. Trods afspærringen er der dog mulighed for at opleve fiskeørnene, når de flyver til og fra reden. 

Der er bedst udsigt fra Gribsø Bakker, der ligger lidt udenfor det afspærrede område. Husk kikkert!

Søg i arkivet