Fugle i Vores Natur

Vi sætter fokus på de almindelige fugle, der lever i den natur, der kendetegner Nationalpark Kongernes Nordsjælland: skovene, søerne og det åbne land. Fugle, som du har god chance for at opleve på en tur i sommerlandet.

 

Kom tæt på fuglene

Fuglene er omkring os hele året, men det er ikke nødvendigvis de samme fugle, der er der om sommeren som om vinteren. Forår og efterår trækker en del fugle enten over Danmark eller hertil og især herfa.  Foråret er yngletid og højsang. Sommer er fordringstid og rigitg travlt Efterår skal der tankes op til en måske kold vinter eller et langt træk sydpå. og vinter skal der konstant skaffes mad til at holde varmen, nye vintergæster dukker op  og beriger vores natur med smukker fjerdragter.  Tag ud oplev fuglelivet hele år, gerne hvor du har godt udsyn f.eks. tæt på en sø eller ved et åbent område i skoven. Der er fugletårne mange steder i Nordsjælland med godt udsyn, og der er forslag til flere steder på kortet nederst på siden. Eller gå tur i skoven, find lysninger og kig dig omkring.

Med en kikkert kan du ”komme nærmere” på fuglene uden at forstyrre dem. Chancen for at opleve fuglene tæt på bliver større, hvor der er fred og ro.

Fantastiske fugle

Der er mange fugle i Nordsjælland. De holder til i skovene, ved søer, langs kysterne, i det åbne land og i byerne, og du kan endda være heldig at se nogle af de mange specielle fugle fra naturserien ”Vilde Vidunderlige Danmark” i nationalparken. 

Aktiviteter

Her er forslag til forskellige aktiviteter både for børn og voksne.

På kortene kan du se forskellige steder i Nordsjælland, som du kan besøge for at kigge på fugle hele året rundt.

 

Illustration af skovskade

Spil fuglebingo

Print bingoplader ud med fugle fra de tre naturtyper: skov, søer og åbent land. Tag pladerne med ud i naturen, og find fuglene. Kryds dem af og se, hvem der først kan få pladen fuld.

Fuglebingoplade - skove

Fuglebingoplade - søer

Fuglebingoplade - åbent land

 

Tegning af rovfuglenæb

Hver fugl sit næb

Fugle har næb. Og ofte ganske forskellige næb. Se på tegningerne af de forskellige næb. Hvad tror du, de forskellige fugle bruger deres næb til? Hvad spiser de? Print tegningen ud og sæt streg mellem næbbet og det, du tror den spiser.

Opgave: Hvilket næb spiser hvad?

Når du er blevet klogere på, hvad de forskellige fugle spiser, kan du bygge et foderbræt til dem derhjemme: 

Byg dit eget fuglebræt

Maden til fuglene kan du selv lave: 

Lav mad til havens fugle

Gode råd om fuglefodring

Billede af pige med kikkert

Godt at medbringe

  • Kikkert
  • Fuglebog
  • Notesbog til at skrive fuglene ned i og til at beskrive dem, du ikke lige kan genkende
  • Bingoplader
  • Pose eller taske til at samle fjer og andet i
  • Blyant
  • Tøj efter vejret

Bolig søges

Der er boligmangel i fugleverdenen. Det gælder især fugle, der bor i huller i gamle træer. Du kan hjælpe fuglene med en ny bolig ved at bygge en fuglekasse. Hvis du sætter kassen op i haven, får du samtidig fuglene tæt på. Mejser, stære, spurve, mursejlere, og selv natugler eller tårnfalke, hvis du bor tæt på skov eller mark.

Her er forskellige opskrifter på fuglekasser (du kan også finde videoer på nettet):

Skoven i Skolen: Byg en redekasse af brædder

Byg en redekasse til fuglene

Sådan bygger du selv fuglekasser

Billede af musvågefjer

Let som en fjer

Fuglene kan flyve og svæve, takket være deres vinger og fjer. Det ser nemt ud, men svært for os mennesker.

Mange fugle skifter fjer hen over sommeren. De gamle er slidte og brugte. Du kan være heldig at finde de fjer, fuglene har fældet, f.eks. langs søer. Du må gerne samle dem op og tage dem med hjem. Læg mærke til, hvordan de er bygget op og hænger sammen.

Du kan klistre dem op på et ark papir eller pap og prøve at finde ud af, hvilken fugl de stammer fra. Du kan hente hjælp i bogen Fuglefjer af Einhard Bezzel.