Nat i naturen

 

Nat i Naturen

Når solen går ned og natten kommer, opleves omgivelserne helt anderledes. Vi mennesker sanser meget af verden omkring os med vores øjne, men i natten er alle katte grå for os. Mange af de dagsaktive dyr hviler om natten som os, men natten er fuld af liv, når alle de nataktive dyr kommer frem. Nattens dyr har udviklet deres sanser så de er tilpasset mørket. Uglen har fx fantastisk nattesyn og en god hørelse, og flagermusen kan med sin ultralyd og ekkolokalisering navigere i nattens mørke.

At overnatte i naturen er en spændende oplevelse, hvor vores sanser bruges på en anden måde. Når vi ikke kan se verden tydeligt omkring os, bruger vi vores hørelse mere og det er dejligt at lytte til naturen, mens man sidder ved bålet eller ligger i sin sovepose.

Der er mange skønne steder at overnatte i naturen, og egentlig behøver man ikke andet end et liggeunderlag, en sovepose, en madpakke og noget vand at drikke. Men mange synes det er rart at have et telt eller et shelter at lægge sig til at sove i – og nærmest alle holder af at tænde bål og se flammerne danse. Og det kan man gøre på Naturstyrelsens mange overnatningspladser.

God nat derude og husk altid at rydde helt op efter jer.

Aktiviteter

I kan klikke jer videre og læse mere om gode råd og forskellige aktiviteter I kan lave på jeres Nat i Naturen.

Vores Natur har lavet en pjece om aktiviteter I kan lave i de mørke timer:

Pjece om nat i naturen

Huskeseddel

  • Sovepose og liggeunderlag
  • Evt. telt eller bivuak
  • Evt. trangia eller gryde til bålet
  • Brænde og tændstikker
  • Mad
  • Vand
  • Toiletpapir og skovl
  • Lommelygte
  • Snittekniv
  • Printet natdyr-bingoplade
Nat i naturen

Find jeres plads i nattens natur

Når man skal overnatte i naturen, er det en god idé at komme mens det er lyst. Det er praktisk at kunne se sine omgivelser, og dertil fantastisk at være i naturen i skumringens time, og vide at man ikke har travlt med at komme hjem. Der er mange overnatningspladser i Nordsjælland, nogle med et shelter hvor man kan sove. Men i de fleste af statsskovene må man også gerne slå sit telt op og sove.

Se hvor du kan sove på udinaturen.dk

Se regler for overnatning i naturen her 

Foto: Vores Natur

Natugle

Spil natdyr bingo

Print bingopladen ud og tag den med ud på overnatning i skoven, og se om I kan få pladen fuld.

Natdyr bingo

Foto: Jens Ole Andersen

Rødt ordensbånd

Lav en sukker-lokker

Natsværmere kan ligesom os mennesker godt lide søde sager, og I kan lokke dem til med sukker. I skal medbringe noget sukkervand (sukker opløst i vand) og nogle tøjstrimler. Væd tøjstrimlerne godt i sukkervandet og hæng dem op over nogle grene. Natsommerfuglene bliver tiltrukket af sukkerduften og vil sætte sig på tøjstrimlerne.  

Medbring:

  • Sukkervand
  • Tøjstrimler
  • Lommelygte
  • Bog om natsværmere og biller

Foto: Ole Martin

Der er noget ganske særligt over at tænde bål og ikke mindst at sidde omkring det, lave mad, få varmen og lytte til hinandens historier mens ilden buldrer og knitrer. Man må kun tænde bål i naturen på etablerede bålpladser.

Se alle bålreglerne på friluftsrådets hjemmeside

Det er mange timers arbejde og hygge forbundet med at tænde bål og lave mad – og alle små kan være med. Måske skal der findes pinde eller tørt bark, ordnes grøntsager, koges vand til kaffe eller noget helt femte.

På internettet findes mange forskellige opskrifter på bålmad, lige fra det lette som pølser, snobrød og pandekager – til hele treretters menuer. Vælg det der passer til jer og tag eventuelt en gryde eller en rist med. Her er et par links til forskellige retter I kan lave over bål.

Bålmad på valdemarsro.dk

Få inspiration til bålmad på spejder.dk

Mens I sidder omkring bålet er det hyggeligt at snitte. Måske skal I snitte en pind til at grille pølser eller skumfiduser med, eller måske dekorere en vandrekæp til gåture i mørket.

Se hvor du kan overnatte i naturen