Bestig bjerge i Søhøjlandet

Naturstyrelsen har i samarbejde med Oplev Søhøjlandet etableret en mulighed for at bestige bjerge i Danmark.

Projektet er etableret som et partnerskabsprojekt sammen med foreningen Ejerbaunehøjs Venner, Oplev Søhøjlandet og de gamle beliggenhedskommuner i Søhøjlandet og kombinerer på en måde begreberne Geocatching, historiefortælling, naturoplevelser og motion.

Projektet er bygget op således, at man skal finde en kode ved startstedet for opstigningen til det enkelte bjerg og en ny kode på selve bjerget. Disse koder skriver man ned eller husker, til man kommer hjem til sin computer, hvor man logger på hjemmesiden www.bestigbjerge.dk og følger vejledningen. Hver gang man har besteget et bjerg, får man tildelt et antal højdemeter, og når man har besøgt alle bjergene på hjemmeside, og optjent alle de højdemeter man kan – så kommer man i Hall of Fame.

Det er enhedens håb, at mange vil synes det er en sjov sport for børn og voksne, som kan lokke folk til at motionere og opleve den smukke natur i søhøjlandet.

Når først faciliteterne er etableret i marken, kræver legen ikke opfølgning fra enheden, idet det hele kører via hjemmesiden.

Sporten kan udøves af alle – også af folk med højdeskræk. Det har den norske bjergbestiger og forfatter Roger Pihl, som har højdeskræk, fundet ud af, og han var den første person i Hall of Fame.

I øjeblikket er der 20 bjerge på bjergbestigerlisten, heraf 15 i Midtjylland (det startet med kun 10 i 2007 og flere kan komme til).

Det samlede antal optjente højdemeter er pr. 3. oktober 2008 opgjort til 238.311 meter. Dette svarer til, at Mount Everset er besteget ca. 27 gange.

Højdekriteriet er 100 meter over havets overflade. Bjergene kan sagtens ligge på privat grund, men der skal gives adgang for offentligheden, hvis man vil på den officielle bjergliste på BestigBjerge.dk .

På hjemmesiden www.bestigbjerge.dk finder du omhyggelige beskrivelser af bjerge. Her er også kort med udførlige anvisninger på startsted, koordinater til brug for GPS-modtagere, samt informationer om rutens længde og muligheden for at optjene højdemetre på det enkelte bjerg. 

Det er en god idé at printe kortet ud, her er nemlig også plads til at skrive de to talkoder ned, som du skal bruge for at kunne registrere din præstation. Start med at finde den første kode, inden du begiver dig ad den angivne rute. Husk også koden på toppen inden turen går nedad igen. Efter endt bestigning registrerer du dig med navn og koder, og du vil kunne følge både din egen og andres anstrengelser.
Bestiger du alle bjerge, ryger du automatisk over i sidens Hall of  Fame.

 

Projektet BestigBjerge.dk er blevet til i et samarbejde mellem Ejer Baunehøjs Venner, Oplev Søhøjlandet, Destination Skanderborg og Naturstyrelsen – Søhøjlandet, men oprindeligt var det en nordmand, der gav inspiration til det humoristiske koncept. Roger Pihl er forfatter, naturelsker og lider af højdeskræk. Han besluttede sig for at finde et alternativ til de frygtindgydende norske fjelde, og ikke helt tilfældigt vendte han blikket og vandrestøvlerne mod Danmark. Her besteg han i ramme alvor og med et glimt i øjet 87 bakker, der ligger højere end 100 meter over havets overflade. Det blev på opfordring af Ejer Baunehøjs Venner til fotobogen ”Guide til Danmarks bjerge”. Bogen er efterfølgende oversat til både norsk og svensk.

BestigBjerge.dk omfatter i dag 20 nævnte bjerge, med de fleste beliggende i Søhøjlandet mellem Silkeborg og Skanderborg. Men efter planen, er projektet med tiden landsdækkende. Højdekriteriet er 100 meter over havets overflade. Bjergene kan sagtens ligge på privat grund, men der skal gives adgang for offentligheden, hvis man vil på den officielle bjergliste.