Anlægsdelen af projektet – den del som var omfattet af arkitektkonkurrencen, og som har sat de mest synlige aftryk ude i landskabet – er afsluttet sensommeren 2023.
Formålet har hele tiden været at fortælle og illustrere de 800 års ubrudt historie på Hald. Men at gøre det så diskret og nænsomt som muligt, og forsøge at bevare de store kvaliteter, der i forvejen var i området.
Herunder sammenhængen mellem de skiftende Halder og landskabet i området.
De elementer, der var tilbage fra de tidligere historiske perioder er ryddet for tilgroning, gjort synlige og tydeliggjort. Eksempler herpå er Gammel Hald, Valdemars Skanse, stierne i Landskabshaven, samt parken ved Hald med midteraksen, terrasserne og lindealléen.
Der er nogle steder tilføjet elementer for at underbygge fortællingen. Eksempler her på markeringerne af bygningsspor fra 1600-tallets Hald på Hald Slot, af Staldgården som har været knyttet til slottet, og af 1700-tallets Hald i parken ved Hald Hovedgaard. Sidetrapperne i parken, cirklerne i Landskabshaven og tilføjelsen af en ekstra etage på tårnet på Hald Slot er andre eksempler.
Det gælder også legepladsen ”Børnenes Hald”, som er et helt nyt tiltag. Legepladen er inspireret af elementer fra Halds lange historie. Håbet er, at den ud over muligheden for leg og familieaktivitet også kan give inspiration til at bevæge sig vider ud i området.
Et andet nyt element er fortællebænken i Landskabshaven, som trækker trådene til litteraturens verden, som er en integreret del af nutidens Hald. Hald Hovedgaard rummer i dag Dansk Forfatter- og Oversættercenter.
Hvor bygningsresterne fra fortiden har kunnet bibringe ret sikker viden om, hvordan bygningerne tidligere har set ud, er der foretaget rekonstruktioner. Det gælder vandporten og hovedporten på Hald Slot, samt den dobbelte vindebro og brolægningen i porten sammesteds.
Der er tilføjet servicefaciliteter til området, herunder ny, samlet parkeringsplads og servicelænge med toiletter og madpakkehus.
De frede pavilloner i parken er istandsat og bliver femover base for foreningen ”De fem Halder”, som vi arrangementer, parkdage og andre aktiviteter vil bidrage til t vedligeholde, formidle og levendegøre Halderne.
En af bestræbelserne har været at synliggøre sammenhængen mellem ”De fem Halder”, samt at binde området sammen og på samme tid øge tilgængeligheden, hvor det er terrænmæssigt muligt.
Fra det forhøjede tårn på Hald Slot kan man se til både Gammel Hald, Valdemars Skanse, Guldbergs Høj – og om vinteren også til Hald Hovedgaard. Linjerne mellem flere af områdets elementer kan også ses, hvis man placerer sig på en af cirklerne i Landskabshaven.
Stien fra ankomsten til legepladsen og boardwalken fra Niels Bugges Kro til parken ved Hald har som funktion at muliggøre en sammenhængende tur gennem området, samtidig med at de er små oplevelser i sig selv.
Fra handicapparkeringen ved enden af servicelængen er der stort set niveaufri adgang til handicaptoilet, Almindingen foran Haldladen, gennem Haldladen og ind i parken.
Fra parkeringspladsen ved Niels Bugges Kro er der ligeledes kraftigt øget tilgængelighed. Også her er der stort set niveaufri adgang forbi Gammel Hald langs søen til bunden af parken ved Hald – og for de fleste videre gennem landskabshaven, ad stien langs søbredden og videre ad dæmning og vidnebro til Hald Slot.
Haldladen kommer fremover til at fungere som port til området. Her finder man en introduktionsvideo til De fem Halder, samt indtil videre et slideshow af anlægsprocessen og en præsentation af nogle af de vigtigste skikkelser fra Halds lange historie.
I tårnet på Hald Slot fortælles ligeledes en række nedslag fra Halds Historie, ligesom der er en række informationstavler spredt i området.
Historieformidlingen på Hald bliver frem over en integreret del af Viborg Museum, og hensigten er de kommende år at udbygge og videreudvikle formidlingen på en række områder.
Gå til hjemmesiden for Viborg Museum for at se udvalget af guidede ture og andre aktiviteter
Modsat mange andre steder har vi på Hald valgt ikke at kaste hovedparten af kræfterne i at opføre et nyt, stort besøgscenter. Den eneste formidling ”under tag” bliver i eksisterende bygninger, nemlig Haldladen og tårnet på Hald Slot. Den øvrige formidling sker ude i landskabet via diskret information i form af skilte og modeller, via levende formidling og inddragende aktiviteter, og via den fortælling sm fortidsminderne i sammenhæng med landskabet selv bidrager med.
Halds historie er samtidig tæt vævet sammen med Viborg Bys historie. Selve placeringen af Hald og den lange kontinuitet på stedet skyldes den strategiske placering nær Jyllands vigtigste by, og persongalleriet på Hald har også haft tæt tilknytning til byen.
Hald har samtidig tæt tilknytning til Hærvejen, som også har løbet lige forbi stedet. Stedet er et udpræget ”hot spot” i forhold til Hærvejsvandre- og cykelruterne, og komplekset på Hald rummer også et af Hærvejens pilgrimsherberger.