2001
Naturstyrelsen, Odense Kommune og VandCenter Syd indgår en samarbejdsaftale om skovrejsning. Formålet med aftalen er at etablere 2000 ha ny bynær skov ved Odense for at skabe bedre muligheder for byens borgere for rekreation samtidig med, at grundvandet beskyttes.
I aftalen blev udpeget seks områder til bynær skovrejsning. Elmelundprojektet er ét af områderne. Området er på 650 ha i alt.
Odense Kommune opkøber de mest bynære arealer, mens Naturstyrelsen køber de øvrige arealer.
2001-2008: Naturstyrelsen køber og etablerer skov på 45 ha.
2009
Der gennemføres en jordfordeling i området.
Jordfordelingen blev en stor succes og resulterede i, at Naturstyrelsen erhvervede ca. 220 ha til skovrejsning og Odense Kommune ca. 100 ha til skovrejsning.
2012
April-oktober: Forundersøgelser af arealerne.
Viden om jordbundsforholene er vigtig, når man skal beslutte, hvilke træarter, der skal plantes. Derfor har Naturstyrelsen gennemført en jordbundsundersøgelse - en såkaldt Lokalitetskortlægning.
I lokalitetskortlægningen undersøger man bl.a. hvad jorden består af, hvor der ligger dræn, hvilke ledninger, der ligger i jorden, hvor der er beskyttede arealer osv.
På den måde kan planen for den nye skov tage højde for de tekniske og lovgivningsmæssige bindinger, som området er omfattet af.
Læs lokalitetskortlægningen
November-april 2013: Borgerne inddrages i planlægningen af den nye skov.
Læs mere om borgerinddragelse
November-april 2013: Planlægning - hvordan skal Elmelund Skov ende med at se ud?
Der udarbejdes en samlet, overordnet plan for Elmelund Skov. Planen viser, hvor der skal være parkeringspladser, hovedstier, skov og åbne arealer. Planen viser også, hvor der skal være større områder med friluftsfaciliteter.