Grynderup Sø i den nordvestlige del af Salling - genskabt i perioden 2007-2012.
Grynderup Sø ligger ca. tre kilometer nordøst for Glyngøre og strækker sig ca. 4 km mod nord. Søområdet er et af de største sø-genopretningsprojekter i Danmark, og det ligger i et engdrag præget af landbrug og leder ud i Limfjorden nord for Sallingsund.
Vådområdeprojektet omfatter ca. 410 ha, hvoraf ca. 150 ha er sø med en meget lang og bugtet bredzone. Projektet er finansieret af den Særlige Vand- og Naturindsats, også kaldet ”Miljømilliarden” samt Vandmiljøplan II-midler.

Beliggenhed af projektområdet i det nordlige Salling i Skive Kommune. Projektområde er markeret med rødt på grundkort fra før søen blev etableret.
Formål med projektet
Fra 2007 efter amternes nedlæggelse videreførte Naturstyrelsen vådområdeprojektet, med det mål at genskabe den tidligere sø med omgivende våde enge ved at nedlægge de ialt 3 pumpelag, der havde afvandet søen siden midten af 1800-tallet.
Det primære mål har været at reducere udledningen af kvælstof til Limfjorden ved at genskabe den naturlige hydrologi i området. Den samlede effekt er beregnet til ca. 86 tons/år svarende til ca. 200 kg N/ha projektområde. Oveni har målet været at genskabe yngle- og levesteder for dyr og planter med særligt fokus på fuglelivet. Desuden har der været fokus på at sikre befolkningens mulighed for at opleve de særlige natur- og landskabsværdier som kyst- og sølandskabet rummer.
Realisering af projektet
Genopretningen af Grynderup Sø har været længe undervejs og der har været flere tilløb til genetablering af søen.
En teknisk forundersøgelse fra 1999, igangsat af tidligere Viborg Amt, beskriver en mulighed for at genskabe søen, og de første initiativer blev igangsat for Vandplan II-midler med inddragelse af lodsejere og daværende Sallingsund og Sundsøre Kommune (nu Skive Kommune).
I 2006 blev projektet prioriteret som indsatsområde under den grønne Miljømilliard og det muliggjorde gennemførelse af projektet gennem jordfordeling og frivillige aftaler med lodejerne. Naturstyrelsen var projektansvarlig, og har gennemført projektet i tæt samarbejde med FødevareErhverv (nu Landbrugsstyrelsen), Skive Kommune, øvrige interessenter og brugere.
Projektbeskrivelse
Den oprindelige Grynderup Sø blev afvandet i midten af 1800-tallet og de indvundne arealer blev efterfølgende anvendt til landbrugsdrift. Arealerne blev holdt tørre af pumper tilhørende 3 pumpelag i Bysted Enge, Grynderup Sø og Grynderup Enge.
I forbindelse med det nye vådområdeprojekt er alle pumper og dræn inden for projektområdet sat ud af drift, samtidig med at alt vand fra oplandet ledes til søen. Der er med projektet genskabt ca. 150 ha sø og ca. 260 ha mere eller mindre våde enge, der fremover friholdes for omlægning, gødskning og sprøjtning. Den gennemsnitlige vanddybde er ca. ½ meter og søen er på det dybeste sted godt 1 meter dyb.
Hertil kommer at der er etableret et stemmeværk med højvandsbeskyttelse i det nordlige afløb fra søen ud i Sallingsund, Limfjorden. Anlægsarbejder har endvidere omfattet ca. 25 delprojekter omfattende afledning af spildevand og regnvand på ejendomme samt sikring af dræn, der afvander arealerne, der grænser op til projektområdet.
I forbindelse med projektet er der gennemført to jordfordelinger, omfattende 40 lodsejere, ca. 70 ejendomme og ca. 620 ha landbrugsjord. Efter jordfordelingen ejes projektområdet af 22 lodsejere. Jordfordelingen har bidraget til en bedre samling af landbrugsjord omkring gårdene i området. Langt størstedelen af området er forblevet i privat eje.
For at sikre adgang og oplevelsesmuligheder er en del af området i den nordlige del mod Limfjorden blevet Naturstyrelsens eje med udvidet adgang. Tilsvarende gælder for det mindre opholdsareal med fugletårne i syd, der har forbindelse til stisystemet mellem byerne Durup og Glyngøre. (i alt ejer staten ca. 80 ha).

Oversigtskort med beliggehed af tre pumpelag i området. Pumperne som blev sat ud af drift er angivet med en rød prik. Søens fremtidige udbredelse ved middelvandstand er vist med lyseblåt.